Sollicitatiebrief voorbeelden

Je wilt beginnen aan je sollicitatiebrief, maar je hebt geen idee waar en hoe je moet beginnen? Bekijk dan hieronder onze professionele voorbeelden van verschillende motivatie- en sollicitatiebrieven en vind de inspiratie die je nodig hebt!

+ Maak nu je sollicitatiebrief
Korte motivatiebrief voorbeeld

Korte motivatiebrief

Cornell template

StarStarStarStarStar
Sollicitatiebrief voorbeeld - Motivatiebrief klantenservice

Klantenservice

Wheaton template

StarStarStarStarStar
motivatiebrief onderwijsassistent voorbeeld

Onderwijsassistent

Duke template

StarStarStarStarStar
Sollicitatiebrief voorbeeld - Motivatiebrief Receptioniste

Receptioniste

Columbia template

StarStarStarStarStar
Motivatiebrief voorbeeld - stage

Stage

Hopkins template

StarStarStarStarStar
Sollicitatiebrief voorbeeld - motivatiebrief verpleegkundige

Verpleegkundige

Erasmus template

StarStarStarStarStar
Sollicitatiebrief - Motivatiebrief zorg

Zorg

Edinburgh template

StarStarStarStarStar
Sollicitatiebrief voorbeeld - open sollicitatie

Open sollicitatie

Yale template

StarStarStarStarStar
Sollicitatiebrief voorbeeld - Sollicitatiebrief Engels

Engelse sollicitatiebrief

Oxford template

StarStarStarStarStar

Het schrijven van een brief bij jouw cv kan best een lastige opgave zijn.

Welke brief kies je om een nieuwe baan te scoren of om de juiste stageplek te vinden? Welke sollicitatiebrief template is geschikt? Hoe schrijf je een motivatiebrief eigenlijk? Welk type brief is in jouw geval het handigst?

De meest voorkomende varianten die gebruikt worden zijn een uitgebreide motivatiebrief, een sollicitatiebrief, een open sollicitatiebrief en een korte motivatiebrief.

In dit artikel lees je onder andere wat het verschil is tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief.

Mocht je van plan zijn om spontaan ergens te solliciteren, kun je in dit artikel ook informatie vinden betreft de aanpak van een open sollicitatie.

Reageer je op een Engelstalige vacature, hoe pak je een Engelse sollicitatiebrief dan aan?

Voor al deze situaties zijn er enkele punten waarmee je rekening dient te houden tijdens het schrijven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Waaraan moet een goede motivatiebrief voldoen?

  • Wat is de opbouw is van een sollicitatiebrief?

Ter inspiratie hebben we ook een aantal voorbeeldbrieven gemaakt voor een aantal specifieke functies, maar ook een korte motivatiebrief voorbeeld gecreëerd.

Motivatiebrief vs. Sollicitatiebrief

Wat in elk geval goed is om te weten: zowel de motivatiebrief als de sollicitatiebrief hebben hetzelfde doel.
Dat doel is: uitgenodigd worden op gesprek en het krijgen van de beoogde functie.

Hierdoor worden deze twee termen vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel een verschil.

Het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief leggen we hieronder uit.

Wat is een motivatiebrief?

De definitie van het woord motivatie is ‘reden waarom je iets doet of wilt’. Een motivatiebrief is dus een brief waarin je uitlegt waarom je graag die baan wilt. Of waarom jij jezelf bij dat bedrijf ziet werken. In een motivatiebrief doe je dus je best om de lezer te overtuigen waarom ze jou moeten aannemen.

Wat is een sollicitatiebrief?

Solliciteren betekent letterlijk ‘iets proberen te krijgen’. De sollicitatiebrief is dus een brief die jou helpt bij het verkrijgen van een nieuwe baan. De motivatiebrief heeft ook deze functie, maar in een sollicitatiebrief ga je dieper in op de beknopte inhoud van je cv. Het legt verder niet uit waarom je graag een bepaalde functie wilt vervullen.

Een voorbeeld van een situatie wanneer je een sollicitatiebrief kunt schrijven, is wanneer je op zoek bent naar een stageplek. De ‘waarom’ van een stage is vaak al duidelijk, je wilt namelijk ervaring opdoen voor studiepunten tijdens je opleiding. In zo’n geval is het belangrijk om je vaardigheden te benadrukken, om je potentiële stagebedrijf ervan te overtuigen dat je deze skills bezit en ze graag tijdens je stage verder wenst te ontwikkelen.

Het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief

Het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief is dus relatief klein. Het verschil is de bedoeling achter jouw zoektocht naar een andere baan. Bij de motivatiebrief leg je het accent op ‘waarom’ je solliciteert. Terwijl je bij het schrijven van een sollicitatiebrief voornamelijk uitlegt ‘wat’ je allemaal te bieden hebt.

Ingewikkeld gezegd is een motivatiebrief vaak ook een sollicitatiebrief, maar andersom niet. Het gebeurt regelmatig dat men een brief schrijft die een combinatie is van een motivatie- en een sollicitatiebrief. Dit is ook prima, want op deze manier geef je meer inhoud aan je brief.

Hoe schrijf je een motivatiebrief en waaraan voldoet een goede motivatiebrief

Voor het schrijven van een goede motivatiebrief bestaat er geen standaard formule. Je kunt niet één methode op alle situaties toepassen. Een goede motivatiebrief is immers uniek en persoonlijk, zodat het opvalt tussen de andere motivatiebrieven. Schrijf dus voor elke sollicitatie een op maat gemaakte brief. Om een goede sollicitatie- of motivatiebrief te schrijven dien je rekening te houden met de volgende belangrijke punten:

  • Doe onderzoek naar het bedrijf waar je wilt solliciteren; vergaar informatie en lees je altijd in. Gebruik naar aanleiding hiervan relevante informatie in jouw motivatiebrief. Op deze manier bewijs je dat je echt interesse hebt in het bedrijf. Zo maak je jouw brief ook uniek en persoonlijk.

  • Als je prestaties of resultaten vermeldt, probeer deze dan ook te onderbouwen. Door alleen te melden dat je ‘goede resultaten hebt behaald’, maar verder niets vertelt over de inhoud van de resultaten, zeg je eigenlijk weinig en heeft het geen toegevoegde waarde.

  • Het is belangrijk om eerlijk te blijven en jezelf te zijn in de brief. Vermijd bijvoorbeeld woorden die mooi klinken, maar waarvan je de definitie eigenlijk niet weet. Gebruik nette bewoordingen die je in het dagelijks leven ook gebruikt en let op de officiële schrijfwijze.

  • Benoem je zwakke punten niet. Bewust zijn van je zwakke punten is goed, maar je hoeft er geen nadruk op te leggen. Het doel is uitgenodigd worden op een kennismakingsgesprek, niet waar?

  • Accentueer je goede eigenschappen, maar probeer niet te hoogmoedig over te komen. Leg op een bescheiden manier aandacht op je vaardigheden.

  • Beschrijf niet te veel details. Laat ook wat positieve verrassingen voor tijdens je sollicitatiegesprek. Zie deze extra informatie als je ‘troef’ tijdens jouw gesprek.

  • Iedereen kan schrijven dat ze op zoek zijn naar ‘een nieuwe uitdaging’ of dat ze ‘passie hebben voor de branche of het vak’, maar je valt beter op wanneer je ook uitlegt waarom. Deze zinnen worden als standaardzinnen in een sollicitatiebrief gezien en dit zijn ze ook een beetje. Veel kandidaten maken gebruik van de woorden ‘passie’ en ‘uitdaging’. Blink uit door op een unieke manier uit te leggen waarom de nieuwe functie een uitdaging is. Of waarom iets jouw passie is. Probeer dit altijd op een eerlijke en geloofwaardige manier te onderbouwen.

  • Probeer je aan maximaal één A4 te houden. Soms maakt een korte motivatiebrief meer indruk dan een uitgebreide brief.

Het versturen van je brief

Tegenwoordig gaat de meeste correspondentie digitaal, bijvoorbeeld via e-mail. Houd rekening met dat de persoon die jouw sollicitatie ontvangt niet per definitie de persoon, of de enige, is die jouw brief en cv behandelt.

Zorg er voor dat beide documenten er netjes en overzichtelijk uitzien, ook indien men deze zou printen. Stuur altijd een e-mail met een kort begeleidend bericht die je brief en cv aankondigen.

Voorbeeld als je een contactpersoon hebt gesproken.

“Met [naam contactpersoon] heb ik gisteren kort gesproken over de functie [naam functie].

Naar aanleiding hiervan treft u mijn brief inclusief cv aan.

Ik kijk uit naar uw reactie.”

Voorbeeld als je geen contactpersoon hebt gesproken.

“Als bijlage treft u mijn brief en cv aan, waarmee ik mijn interesse kenbaar maak voor de openstaande functie van [naam functie].

Ik kijk uit naar uw antwoord.”

Spellingsfouten controleren

Zorg ervoor dat je brief foutloos is geschreven. Denk aan spelling en grammatica. Laat desnoods iemand anders het nogmaals voor je doornemen of maak gebruik van een goed programma dat de spellingscontrole voor je kan uitvoeren. Het zou jammer zijn als je door slordigheidsfouten afgewezen wordt.

Opbouw sollicitatiebrief

Het is bijna zover om zelf aan de slag te gaan. Je hebt gelezen welke briefsoorten er zijn in een sollicitatieproces en wanneer je gebruikt maakt van welke brief. Of je nu een open sollicitatiebrief, een motivatiebrief of een sollicitatiebrief stuurt, het doel blijft hetzelfde: uitgenodigd worden voor een gesprek om uiteindelijk de baan te krijgen die je graag wilt. Ook de opbouw van een motivatiebrief en van de open sollicitatiebrief is ongeveer hetzelfde.

Opening

Het maakt niet uit welke brief je schrijft. Goede openingszinnen voor je sollicitatiebrief maken altijd een goede indruk. Besteedt wat extra tijd om niet te standaard te klinken zoals de meeste ‘Naar aanleiding van de vacature in de krant’- openingszinnen. Je kunt ervoor kiezen om een bijzonder detail van het bedrijf te benoemen dat je aandacht had tijdens het doornemen van hun website bijvoorbeeld. Ook zou je jezelf op een professionele en aparte manier kunnen introduceren. Bekijk eventueel de voorbeeldbrieven voor praktische voorbeelden.

Inhoud

De inhoud of het middenstuk van je brief is het deel dat per briefsoort verandert.

Sollicitatiebrief: Als je een sollicitatiebrief schrijft dan ga je in op jouw werkervaring, je opgedane kennis en vaardigheden. Je legt uit wat je hebt bereikt en onderbouwt dit kort. Je kunt dit zien als een toelichting op je cv die je meestuurt. In je sollicitatiebrief leg je dan uit hoe en waar deze kennis en vaardigheden goed van pas kunnen komen bij je nieuwe werkgever.

Motivatiebrief: Schrijf je een motivatiebrief, dan overtuig je de lezer in je middenstuk waarom jij de beste optie bent om de openstaande functie te vervullen. Ook leg je uit waarom je graag speciaal bij dat bedrijf of die organisatie wilt werken. Een originele motivatiebrief die een goede indruk achterlaat, beantwoordt deze ‘waarom’-vragen duidelijk. Verder in dit artikel tref je een motivatiebrief voorbeeld aan.

Open sollicitatie: Indien je zonder openstaande vacature wilt solliciteren, is het zaak om hen te overtuigen van de interesse die je hebt om hun collega te worden. Zonder vacature is het lastiger een bedrijf te overtuigen, dus net als bij een motivatiebrief, is het hier belangrijk dat je dieper ingaat op de vraag: Waarom wil je graag bij dit bedrijf werken?

Hoe ziet de indeling van een sollicitatiebrief eruit?

De indeling van een sollicitatiebrief van onderwerpen waarmee je rekening dient te houden is redelijk standaard. Als je deze indeling aanhoudt, hoef je je alleen nog bezig te houden met de invulling ervan. Ook in de onze voorbeelden kun je dit duidelijk zien.

Indeling:

  • Jouw adres

  • Adres werkgever

  • Onderwerp

  • Woonplaats, datum

  • Aanhef

  • Inhoud brief / Middenstuk

    • Hier leg je met behulp van korte alinea’s uit waarom jij de ideale kandidaat bent

  • Afsluiting brief

  • Jouw naam

  • Handtekening

  • Bijlage

Open sollicitatie

Met een open sollicitatie laat je weten dat je interesse hebt in het werken bij een bepaald bedrijf. Vaak kies je voor een open sollicitatie als je geen openstaande vacature hebt gevonden bij dat bedrijf, maar er wel heel graag wil werken. Dit brengt wel een extra moeilijkheid met zich mee.

In jouw open sollicitatiebrief dien je dus heel duidelijk en overtuigend aan te geven wat het precies is dat je aantrekt om graag te willen werken bij dat bedrijf.

Je kunt ook een open sollicitatie doen met het oog op de toekomst. Jouw gegevens mogen ze een jaar bewaren, wellicht komt er een functie vrij en dan hebben ze jouw gegevens al in huis.

Door een open sollicitatiebrief in te dienen laat je een bepaald enthousiasme zien die de meeste bedrijven op prijs zullen stellen. Dus, ben je van mening dat je een zekere waarde aan een bedrijf kunt toevoegen of wil je graag onderdeel zijn van een specifieke organisatie? Schroom niet en doe het.

Wil je weten hoe je een open sollicitatiebrief schrijft? Welke stappen je dient te nemen om dit goed aan te pakken? Lees vooral verder.

Verzamel eerst informatie

Je hebt interesse in een bedrijf of functie, maar er is momenteel geen vacature beschikbaar. De informatie die de vacature zou vermelden dien je nu dus zelf op te zoeken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de website van het bedrijf goed door te spitten. Ook op andere websites zou je informatie over het bedrijf kunnen vinden en doornemen.

Een zoekmachine zoals Google is je vriend, typ de naam van het bedrijf in en kijk wat je allemaal vindt tussen de resultaten. Als je interesse hebt in een specifieke functie, is het handig om verschillende functieomschrijvingen hiervan door te nemen. Zorg ervoor dat je aan aantal functienamen en functieomschrijvingen in gedachten hebt die passend zijn voor jou.

Even bellen

Wanneer je de belangrijkste punten hebt verzameld is het verstandig om eerst even te bellen met het bedrijf. Door een open sollicitatie zonder aankondiging op te sturen, verklein je je kans op een terugkoppeling. Denk eraan dat het bedrijf eigenlijk niet op zoek is naar personeel en zouden ze geen aandacht aan jouw brief hoeven te besteden.

Om jouw kans te vergroten, moet je achterhalen naar wie je jouw cv kan sturen. De kans dat jouw sollicitatie-mail naar een info-mailadres ook daadwerkelijk bij een recruiter terechtkomt is namelijk erg klein.

Een goede voorbereiding op je open sollicitatie is dus het halve werk. Ook bij dit telefoontje. Je wilt er zeker van zijn dat je een goede eerste indruk maakt bij je eventuele toekomstige werkgever.

Schrijf dus eerst voor jezelf even op wat je tijdens dit gesprek allemaal wilt vragen en zeggen.

Het is handig om bijvoorbeeld te vragen of het bedrijf überhaupt open staat voor open sollicitaties.

Achterhaal de naam van de contactpersoon

Als het bedrijf open sollicitaties waardeert, kun je gelijk informeren naar de naam en het e-mailadres van de persoon waaraan je jouw sollicitatiebrief kunt richten. Leg tijdens dit gesprek ook uit wat voor werk je graag zou willen doen, zo kan je de functienaam die het bedrijf gebruikt achterhalen. Dit kun je dan later in jouw brief gebruiken en kun je je specifiek richten tot de contactpersoon.

Nadat je de sollicitatiebrief hebt verzonden, en je na een week nog geen terugkoppeling hebt gehad, kun je weer even bellen.

Voordelen van een open sollicitatie

  • Het grootste voordeel van het opsturen van een open sollicitatie is dat je weinig concurrentie hebt. Het bedrijf heeft op dat moment geen vacatures open. Grote kans dus dat jouw brief een van de weinige, of misschien zelfs de enige is, die de recruiter op dat moment leest.

  • Door een open sollicitatie te doen, toon je ongevraagd je enthousiasme. Dit is een eigenschap die de meeste bedrijven en organisaties appreciëren. Ook hierdoor kan je positief opvallen en niet gemakkelijk vergeten worden.

  • Indien er binnenkort een vacature beschikbaar zou zijn, is het bedrijf al op de hoogte van je interesse. Als het een match is, zal het bedrijf eerst contact met jou maken, voordat ze de vacature plaatsen. Sollicitatierondes kosten een bedrijf uiteindelijk veel tijd en geld. Jouw open sollicitatie zou dit proces waarschijnlijk vergemakkelijken.

Een open sollicitatiebrief schrijven

De inhoud van een open sollicitatiebrief is ongeveer hetzelfde als die van een motivatie- of sollicitatiebrief. Het verschil is dat je bij een open sollicitatie duidelijk dient aan te geven wie je bent en wat je voor het bedrijf kunt betekenen.

Belangrijke punten in je open sollicitatiebrief

  • Verwijs naar het telefoongesprek dat je hebt gevoerd en noem de naam van de contactpersoon die je hebt gesproken.

  • Vermeld duidelijk naar welke functie je solliciteert.

  • Introduceer jezelf door je opleiding, werkervaring en soft- en hard skills te benoemen.

  • Leg duidelijk uit waarom je deze baan graag wilt en waarom juist bij dit bedrijf.

Solliciteren in het Engels

De allereerste les is: solliciteren (naar een baan) in het Engels is ‘to apply (for a job)’. Maar dit weet jij uiteraard al, anders zou je niet gaan solliciteren op een Engelstalige vacature.

Het is steeds normaler dat de voertaal van bedrijven Engels is. Mede door bijvoorbeeld fusies krijgen grote bedrijven vaker een internationaal karakter. Mogelijk werken bij een bedrijf veel expats. De meeste mensen spreken wel Engels, dus de stap naar gezamenlijke communicatie in het Engels is daardoor heel normaal. Als je bij een internationaal bedrijf of in het buitenland gaat solliciteren, hoor je dit vaak in het Engels te doen. Ook als de vacature waarop je reageert in het Engels is beschreven, is het slim om in dezelfde taal te solliciteren. Ook kan het zijn dat de HRM-afdeling zich bevindt in een ander land of misschien spreekt de recruiter geen Nederlands.

Dit klinkt misschien een beetje eng, maar dit valt reuze mee als je je goed voorbereidt.

Gebruik vertaaltools, maar pas op!

Het schrijven van een sollicitatiebrief in het Engels hoeft niet moeilijk te zijn. Met Google Translate kom je al een heel eind, maar vergis je niet. Maak niet de fout om je Nederlandse brief volledig door deze tool te laten vertalen, omdat hier vaak wel wat fouten of rare vertalingen tussen zitten. Nadat je jouw brief zelf hebt aangepast, kun je gebruik maken van een programma voor de spellingscontrole. Tegenwoordig zijn er verschillende waar je uit kunt kiezen. Maak vooral gebruik hiervan. En de gouden tip: vraag altijd even iemand jouw brief na te lezen.

Opbouw Engelse sollicitatiebrief

De opbouw van een Engelse sollicitatiebrief is ongeveer hetzelfde als een Nederlandse sollicitatie- of motivatiebrief. De grootste verschillen zijn de aanhef en de afsluiting van je Engelse brief.

Bekijk ook ons voorbeeld van een sollicitatiebrief in het Engels.

CV maken in het Engels

Als je gaat solliciteren in het Engels, is het uiteraard ook handig om van jouw cv een Engelse versie te hebben. Wil je hier meer over weten, lees dan hier ons blog over het maken van een Engels cv.

Voorbeeld brieven ter inspiratie

We hebben verschillende voorbeeld motivatiebrieven gemaakt, deze kun je vinden op deze overzichtspagina.

Belangrijke tip

Door één standaardbrief naar verschillende bedrijven te versturen, kun je het gevoel krijgen dat je bij veel bedrijven hebt gesolliciteerd. Wees ervan bewust dat standaardbrieven inmiddels makkelijk herkenbaar zijn, waardoor de recruiter weinig aandacht hieraan zou kunnen besteden. Op deze manier heb je inderdaad veel sollicitaties de deur uit gedaan, maar je loopt ook het risico op veel afwijzingen. Ook tijdens het solliciteren is kwaliteit belangrijker en vaak beter dan kwantiteit.

Bekijk onze verschillende voorbeeldbrieven en laat je inspireren. In de verschillende voorbeeld (motivatie)brieven tref je diverse voorbeelden van openingszinnen, voorbeelden van middenstukken en voorbeelden van handige slotzinnen voor je sollicitatiebrief. Ook vind je een voorbeeld van een sollicitatiebrief in het Engels.

Enkel ter inspiratie

Neem de brieven niet klakkeloos over. Zie het voorbeeld van een motivatiebrief puur als inspiratiebron om zelf een goede motivatiebrief te schrijven.

Alvast gefeliciteerd met je nieuwe baan!

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv