Sollicitatiebrief voorbeelden
Je wilt beginnen aan je sollicitatiebrief, maar je hebt geen idee waar en hoe je moet beginnen? Bekijk dan hieronder onze professionele voorbeelden van verschillende motivatie- en sollicitatiebrieven en vind de inspiratie die je nodig hebt!
+ Maak nu je sollicitatiebriefHet schrijven van een motivatiebrief bij je cv kan best een lastige klus zijn. Je doet het tenslotte niet elke dag. Met onze motivatiebrief voorbeelden wordt het gelukkig al een stuk makkelijker om een professionele sollicitatie te maken en die droombaan te krijgen
Met een voorbeeld sollicitatiebrief kun je ideeën opdoen voor de opmaak van de brief, de tekst en de opbouw van de sollicitatiebrief. Bekijk ook onze sollicitatiebrief templates om de template te vinden die het beste bij jouw baan past. Met onze gratis voorbeeldbrieven en de tips uit dit artikel wordt het schrijven van een professionele motivatiebrief veel makkelijker.
Motivatiebrief vs. sollicitatiebrief
Als je solliciteert, dan bestaat je sollicitatie over het algemeen uit een cv en een sollicitatiebrief of motivatiebrief. Zowel de motivatiebrief als de sollicitatiebrief hebben hetzelfde doel: uitgenodigd worden op gesprek en het krijgen van de baan. In de praktijk worden de woorden ‘motivatiebrief` en ‘sollicitatiebrief` vaak door elkaar heen gebruikt. Dat is soms verwarrend, want er is wel degelijk een verschil tussen deze twee brieven. We leggen hier uit wat dat verschil is.
Begin met je sollicitatiebrief!
Maak nu!Wat is een motivatiebrief?
In een motivatiebrief licht je jouw motivatie achter je sollicitatie uit, of waarom jij jezelf bij dat bedrijf ziet werken. Het draait om wie jij bent, wat jij allemaal kunt, je ambities en wat jij kunt bijdragen aan het bedrijf. De nadruk ligt vooral op wie jij als persoon bent en waarom jij past bij de functie en het bedrijf. In een motivatiebrief doe je dus je best om de toekomstige werkgever ervan te overtuigen dat je de beste kandidaat bent voor de functie.
Wat is een sollicitatiebrief?
In de sollicitatiebrief gaat het meer om je ervaring en competenties. Je schrijft deze brief meestal als je solliciteert naar een medior of senior functie. In de brief ga je dieper in op de inhoud van je meegestuurde cv. Je licht je cv uitgebreid toe en vertelt wat je allemaal kunt. Je noemt ook voorbeelden en concrete prestaties om je verhaal verder te onderbouwen.
Een voorbeeld van een situatie waarin je een sollicitatiebrief kunt schrijven, is als je op zoek bent naar een stageplek. Het ‘waarom’ van een stage is vaak al duidelijk, je wilt namelijk praktijkervaring opdoen tijdens je opleiding. Het is dan belangrijk om in de brief je vaardigheden te benadrukken. Daarmee probeer je het potentiële stagebedrijf ervan te overtuigen dat je deze skills hebt en ze graag tijdens je stage verder wilt ontwikkelen.
Het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief
Het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief is dus relatief klein. Het verschil is de bedoeling achter jouw zoektocht naar een andere baan. Bij de motivatiebrief leg je het accent op ‘waarom’ je solliciteert en je persoonlijke motivatie en ambities. Bij het schrijven van een sollicitatiebrief leg je vooral uit ‘wat’ je allemaal te bieden hebt, op basis van je kennis, ervaring en vaardigheden.
Bekijk voor ideeën over de lay-out van je sollicitatiebrief deze voorbeelden:
Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Er is geen standaardformule voor het schrijven van een goede motivatiebrief. Een goede motivatiebrief is namelijk uniek en persoonlijk, zodat deze opvalt tussen de andere motivatiebrieven. Schrijf dus voor elke sollicitatie een op maat gemaakte brief en pas je cv aan op de functie eisen. Om een goede motivatie- of sollicitatiebrief te schrijven, let je op de volgende punten:
Doe onderzoek naar het bedrijf waar je wilt solliciteren, verzamel informatie en lees je in. Gebruik de meest relevante informatie in jouw motivatiebrief. Zo wordt jouw brief uniek en persoonlijk en het bewijst dat je echt interesse hebt in het bedrijf.
Als je prestaties of resultaten vermeldt, probeer deze dan ook te onderbouwen. Wanneer je alleen vermeldt dat je ‘goede resultaten hebt behaald’, maar verder niets vertelt over de inhoud van de resultaten, zeg je eigenlijk weinig. Het heeft geen toegevoegde waarde.
Het is belangrijk om eerlijk te blijven en jezelf te zijn in de brief. Gebruik bijvoorbeeld geen woorden die mooi klinken, maar waarvan je de betekenis eigenlijk niet weet. Gebruik nette woorden die je in het dagelijks leven ook gebruikt, let op de officiële schrijfwijze en voorkom taalfouten.
Benoem je zwakke punten niet. Je bewust zijn van je zwakke punten is goed, maar je hoeft er niet de nadruk op te leggen. Het doel is om uitgenodigd te worden voor een kennismakingsgesprek.
Benadruk je goede eigenschappen, zonder arrogant over te komen. Vestig op een bescheiden manier de aandacht op je vaardigheden.
Beschrijf niet te veel details. Laat ook wat positieve verrassingen over voor tijdens je sollicitatiegesprek. Gebruik deze extra informatie als een ‘troef’ tijdens het sollicitatiegesprek.
Bij sollicitaties worden vaak standaardzinnen gebruikt, zoals ‘ik zoek een nieuwe uitdaging’ of ‘ik heb een passie voor de branche’. Dit wordt dan verder niet onderbouwd of uitgelegd. Veel sollicitanten gebruiken de woorden ‘passie’ en ‘uitdaging’. Probeer eens op een unieke manier uit te leggen waarom de nieuwe functie een mooie uitdaging is. Of waarom iets jouw passie is. Doe dit altijd op een eerlijke en geloofwaardige manier.
Probeer de brief niet langer dan één A4 te maken. Soms maakt een korte motivatiebrief meer indruk dan een uitgebreide brief.
Bekijk voor nog meer inspiratie deze motivatiebrief voorbeelden:
Wat is een goede sollicitatiebrief? (Met voorbeelden en opmaaktips)
Een goede motivatiebrief heeft een duidelijke structuur en opbouw, is het liefst niet langer dan één A4 en door de opmaak makkelijk leesbaar voor recruiters of hr-managers. De lay-out moet professioneel overkomen en overzichtelijk zijn, zodat alle belangrijke informatie direct opvalt. Je kunt je sollicitatiebrief opstellen met de volgende opzet:
Introductie (1 alinea)
Middenstuk (2-3 alinea’s)
Afsluiting (1 alinea)
Naast de lay-out is ook de opmaak van de motivatiebrief belangrijk. De opmaak laat namelijk niet alleen zien dat je interesse in de baan hebt, maar ook dat je professioneel bent en aandacht voor detail hebt. Nadat je de globale opzet hebt gemaakt, is het tijd om aandacht te besteden aan de opmaak van je motivatiebrief.
1. Gebruik een professioneel lettertype
Leesbaarheid is ontzettend belangrijk als je een sollicitatiebrief gaat opstellen. Gebruik daarom een standaard lettertype voor je motivatiebrief, zoals:
Calibri,
Helvetica,
Verdana,
Arial.
Het kan verleidelijk zijn om ongewone of decoratieve lettertypen te gebruiken, zoals Comic Sans, maar besef wel dat het onprofessioneel kan overkomen.
Stel je lettergrootte in op 12. Als je meer tekst op de pagina wilt hebben, is een lettergrootte tussen 10,5 en 12 acceptabel, maar maak de letters niet te groot of te klein. Kleinere tekst is moeilijk te lezen en bij een groter lettertype lijkt het alsof je de ruimte probeert op te vullen.
2. Kies voor de juiste marges en regelafstand
De marges van je begeleidende brief moeten liggen tussen 2,5 en 3 cm. Het is prima om de marges aan te passen als je meer tekst op de pagina wilt zetten, maar voorkom wel je brief er te leeg of te vol uitziet.
Als je de brief en cv in Word maakt, let dan op de regelafstand. Standaard staat deze in Word ingesteld op 1, maar met een regelafstand van 1,15 is de tekst veel beter te lezen.
Voeg ook een witregel toe:
na je contactgegevens
aan het einde van je koptekst
na je aanhef
tussen alinea's
Dit geeft je brief een professionele uitstraling die recruiters snel en gemakkelijk kunnen scannen.
3. Maak je brief niet langer dan één pagina
De ideale lengte van een motivatiebrief is tussen de 250 en 400 woorden. Gebruik maximaal één pagina. Je kunt je brief beknopt houden door overbodige informatie weg te laten en alleen de belangrijkste informatie te noemen. Met een vooraf opgemaakt sollicitatiebriefsjabloon zie je meteen hoe lang je brief is en bespaar je tijd bij het schrijven je sollicitatiebrief.
4. Sla je document op in .pdf of .docx formaat
Als je een digitale kopie van je begeleidende brief maakt, sla deze dan op in Word- of pdf-formaat. Een pdf is het beste om de lay-out van je motivatiebrief te behouden. Dit format kan niet gewijzigd worden en je brief wordt op alle schermen hetzelfde weergegeven. Beide bestandsformaten worden gewaardeerd door recruiters.
5. Geef je bestand een passende naam
Bij het versturen van een sollicitatie per e-mail zijn de namen van de bijgevoegde documenten zichtbaar voor de ontvanger. Kies daarom een passende bestandsnaam met bijvoorbeeld het volgende:
je voor- en achternaam
de functietitel of bedrijfsnaam
het woord "motivatiebrief"
Op deze manier zorg je dat je motivatiebrief en cv er professioneel uitzien, zelfs als ze nog niet zijn gelezen.
Wel doen
Verdeel de alinea’s netjes over de pagina, met voldoende witruimte
Maak je brief in een professioneel sjabloon
Gebruik de spellingcontrole
Zorg voor een aansprekende koptekst
Kies voor een professioneel lettertype
Niet doen
De helft van de pagina vullen met tekst, met daaronder een grote lege ruimte.
Een paar regels tekst op een tweede pagina zetten
Te kleine regelafstand gebruiken
Te grote marges gebruiken
Een lettertype gebruiken wat ongewoon of decoratief is
Voorbeeld van een goede sollicitatiebrief

Download dit sollicitatiebriefvoorbeeld voor een receptioniste
Met deze motivatiebrief in de moderne Erasmus template reageert Alissia op een vacature voor receptioniste. Omdat het om een hip bedrijf gaat, heeft ze gekozen voor een opvallend gekleurde kop bovenaan de brief. In de brief heeft ze het lettertype Arial gebruikt, wat duidelijk leesbaar is en professioneel overkomt. Haar brief bestaat uit 4 alinea’s en is niet langer dan 1 A4. Door het toevoegen van witregels op de juiste plaatsen is het een makkelijk leesbare brief geworden.
Binnen 10 minuten een professioneel sollicitatiebrief!
Sollicitatiebrief makenDe perfecte opbouw van je sollicitatiebrief
Er is geen standaard indeling van de sollicitatiebrief, maar er is wel een globale sollicitatiebrief opzet die je kunt aanhouden bij het schrijven van je brief. De algemene layout van een sollicitatiebrief is als volgt:
1. Koptekst - In de kop bovenaan je brief zet je jouw contactgegevens, de datum van de brief, het adres van het bedrijf waar je solliciteert en het onderwerp.
2. Aanhef - Met de aanhef van je brief spreek je de recruiter of de persoon aan van het bedrijf waar je solliciteert. Zorg dus dat je de naam van die persoon weet. Kijk of het bedrijf een formele of informele cultuur heeft en pas je aanhef daarop aan. Gebruik bijvoorbeeld “geachte heer/mevrouw” bij een formeel bedrijf en “hi team” bij een informeel bedrijf.
3. Introductie - Probeer in je sollicitatiebrief altijd te beginnen met een sterke openingszin. Dat trekt de aandacht van de lezer en moedigt aan om verder te lezen. Laat je brief beginnen met een originele eerste zin. Zeg bijvoorbeeld dat je enthousiast bent over de vacature en leg dit uit. Noem bijvoorbeeld iets bijzonders wat je interesse wekte op de bedrijfswebsite. Bekijk ook de sollicitatiebriefsjablonen met praktische voorbeelden voor het schrijven van een introductie.
4. Middenstuk - In het middenstuk leg je in korte alinea’s uit waarom jij de ideale kandidaat bent. Wat er in het middenstuk staat, hangt een beetje af van het type brief wat je schrijft.
Sollicitatiebrief: Bij het maken van je sollicitatiebrief ga je in op:
jouw werkervaring
je opgedane kennis
vaardigheden.
Je legt uit wat je hebt bereikt en onderbouwt dit kort. Je kunt dit zien als een toelichting op je meegestuurde curriculum vitae. In je brief leg je dan uit hoe goed je kennis en vaardigheden passen bij de functie-eisen en het bedrijf.
Motivatiebrief: Schrijf je een motivatiebrief? Dan leg je in het middenstuk uit waarom je ervan overtuigd bent dat jij de beste kandidaat bent voor de openstaande functie. Je legt ook uit waarom je juist bij dat bedrijf of die organisatie wilt werken. Een goede motivatiebrief beantwoordt deze ‘waarom’- vragen duidelijk. Bekijk ook het voorbeeld van een korte motivatiebrief.
Open sollicitatie: Als je een open sollicitatie schrijft, dan moet je duidelijk maken:
wat voor soort werk je zoekt,
wat je motivatie is voor de functie
waarom je voor die werkgever kiest.
Zonder vacature is het lastiger om een bedrijf te overtuigen van je kwaliteiten. Net als bij een motivatiebrief is het belangrijk dat je antwoord geeft op de vraag: Waarom wil je graag bij dit bedrijf werken?
Bekijk voor meer inspiratie deze sollicitatiebriefvoorbeeld open sollicitatie.
5. Conclusie en ondertekening - Het doel van de slotzin van je sollicitatiebrief is om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Sluit je brief af met een pakkende zin, waarin je herhaalt dat je enthousiast bent voor de functie en aangeeft dat je openstaat voor een persoonlijk gesprek. Laat weten hoe de recruiter contact met je kan opnemen en bedank hem/haar voor het lezen van je brief. Sluit af met een passende groet (Bijv. “met vriendelijke groet”), je naam en handtekening. Noem ook de bijlagen die je meestuurt, zoals je cv. Lees ook ons artikel over het afsluiten van je sollicitatiebrief.
4 tips voor een sollicitatiebrief zonder fouten
Fouten in een motivatiebrief kunnen ervoor zorgen dat recruiters je brief niet serieus nemen of meteen op de stapel met afwijzingen leggen. Probeer dus geen fouten te maken als je de brief schrijft. We geven hier 4 tips die je kunt gebruiken om fouten te voorkomen als je een sollicitatiebrief gaat opstellen.
1. Controleer je brief en cv op taalfouten
Taalfouten zijn één van de meest gemaakte fouten in een sollicitatie en het staat echt slordig. Vooral als je solliciteert per e-mail of een sollicitatieformulier is een taalfout snel gemaakt. Laat je brief nalezen door iemand anders en gebruik een tool voor spellingcontrole. Zo zorg je dat je brief er netjes en verzorgd uitziet.
2. Verdiep je in de behoeften van je potentiële werkgever
Sollicitatiebrieven zijn vaak te weinig gericht op wat het bedrijf nodig heeft. Vaak praat een sollicitant teveel over zichzelf in de ik-vorm en te weinig over wat het bedrijf zoekt.
Schrijf niet:
"Ik wil deze baan omdat ik graag meer wil leren over onlinemarketing"
maar:
"Mijn ervaring in onlinemarketing kan bijdragen aan de groei van uw bedrijf."
Probeer jezelf te verkopen door je vaardigheden en prestaties te koppelen aan de behoeften van het bedrijf waar je solliciteert. Je motivatiebrief overtuigt dan in ieder geval veel meer, wat de kans vergroot dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
Voorbeeld:
“In mijn vorige functie als Trainee bij het Regenboog Ziekenhuis heb ik ruim 2 jaar relevante ervaring opgedaan, waarvan het Academisch ziekenhuis kan profiteren. Met de opgedane kennis en ervaring hoop ik bij te kunnen dragen aan de groei en het succes van uw ziekenhuis.” - Alina Vermeer, zorgassistent
3. Let op de opmaak
Recruiters kijken hoe je sollicitatie eruit ziet en gebruiken dat als eerste selectiecriterium. Een onoverzichtelijke indeling, een brief die veel te lang is, een slecht leesbaar lettertype of twee regels op een aparte pagina omdat het niet meer paste: het kan er allemaal voor zorgen dat je op de stapel “afwijzen” belandt. Besteed veel aandacht aan de sollicitatiebrief opmaak. Gebruik een motivatiebriefsjabloon om je brief goed in te delen en een professionele uitstraling te geven.
4. Pas je sollicitatie aan op de functie
Schrijf voor elke sollicitatie en nieuwe brief. Een algemene brief valt niet op en verkleint je kans op de baan. Het is beter om je cv aan te passen aan de functie en het bedrijf. Herschrijf je motivatiebrief grondig, of schrijf de brief helemaal opnieuw.
Hoe verstuur je een sollicitatiebrief?
Veel vacatures worden online geadverteerd. De kans is dus groot dat je jouw sollicitatie per e-mail verstuurt. Houd er dan rekening mee dat de persoon die jouw sollicitatie ontvangt niet altijd degene is die jouw motivatiebrief en cv behandelt.
Zorg dat je motivatiebrief en cv er netjes uitzien, ook als ze uitgeprint zijn. Heb je al iemand van het bedrijf gesproken? Noem dit dan in de mail die je meestuurt met je sollicitatie. Heb je niemand gesproken? Schrijf dan een algemeen stukje waarin je je sollicitatie aankondigt.
Voorbeeld als je een contactpersoon hebt gesproken:
Voorbeeld 1:
“Met [naam contactpersoon] heb ik gisteren kort gesproken over de functie [naam functie].
Naar aanleiding hiervan stuur ik u mijn motivatiebrief en cv.
Ik kijk uit naar uw reactie.”
Voorbeeld 2:
“Op aanraden van uw collega en mijn goede vriend [naam] solliciteer ik op de functie van Fiscaal jurist. De informatie op uw website over de functie en de visie en cultuur waarover ik via [naam] heb gehoord, hebben me erg enthousiast gemaakt. In bijgevoegde motivatiebrief zal ik uitleggen waarom ik denk dat ik een uitstekende kandidaat ben voor deze functie.”
Als je een contactpersoon hebt gesproken en je wilt deze persoon noemen in je begeleidend schrijven of de motivatiebrief, vertel deze persoon dan dat je hem/haar vermeldt.
Voorbeeld sollicitatiebrief als je een contactpersoon hebt gesproken

Download dit sollicitatiebrief voor een klantenservice
Voorbeeld als je geen contactpersoon hebt gesproken.
“In de bijlage stuur ik u mijn motivatiebrief en cv, omdat ik interesse heb in de openstaande functie [naam functie].
Ik kijk uit naar uw antwoord.”
Of
“Met veel enthousiasme las ik op De Vacaturebank uw vacature voor de functie van financieel medewerker. Ik stuur u mijn motivatiebrief en cv omdat ik graag wil solliciteren op deze functie.”
Voorbeeld sollicitatiebrief als je geen contactpersoon hebt gesproken

Download dit motivatiebrief voor de functie klantenservice
Waarom zou je kiezen voor de sollicitatiebrief voorbeelden van CVMaker?
Inspiratie - Het schrijven van een goede, professionele motivatiebrief valt niet mee en misschien heb je zelfs geen idee waar je moet beginnen. Een voorbeeld sollicitatiebrief die gratis is, kan de juiste inspiratie geven voor het maken van een brief die opvalt bij recruiters en hr-managers.
Perfecte opmaak - Als je een motivatiebrief schrijft, gebruik dan onze voorbeelden om een idee te krijgen van de ideale lay-out en opmaak van je brief. Zo zorg je dat je brief goed leesbaar is. In onze voorbeelden zie je ook de verschillende sjablonen die je kunt gebruiken als je met onze CVMaker je motivatiebrief maakt.
Voorbeeldteksten - Onze voorbeeldbrieven zijn ook ideaal als je op zoek bent naar voorbeeldteksten, openingszinnen en slotalinea’s voor je eigen brief. In elke brief vind je namelijk verschillende teksten waaruit je inspiratie kunt halen voor je eigen brief.
Met onze gratis voorbeeldbrieven heb je altijd een steuntje in de rug als je een motivatiebrief gaat opstellen. Het maakt niet uit of je net begint aan je carrière, een motivatiebrief zoekt voor je stage of een open sollicitatie gaat versturen, want we hebben voorbeelden voor elk niveau.
Heb je hulp nodig bij het maken van je cv en brief? Dan kun je rekenen op de experts van onze CV Service die een vakkundig geschreven cv en brief voor je kunnen maken.
Begin met je sollicitatiebrief!
Maak nu!FAQ
Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Tip 1: Maak de brief niet te lang. Gebruik maximaal één A4 om de boodschap over te brengen.
Tip 2: Doe onderzoek. Bekijk de website van het bedrijf, lees wat ze doen, bekijk hun missie, bekijk hun taalgebruik, bekijk wat het bedrijf eigenlijk zoekt en waar ze voor staan. Probeer ook achter de naam van de contactpersoon te komen.
Tip 3: Gebruik een goede openingszin. Schrijf iets dat kort en bondig is, enthousiasme uitstraalt en ervaring vermeldt die relevant is voor de baan.
Tip 4: Straal enthousiasme uit, geen wanhoop. Probeer een goede balans te vinden tussen enthousiasme en wanhoop. Je wilt het bedrijf laten zien dat je er graag wilt werken. Hou je wel een beetje in, want teveel enthousiasme kan juist tegen je werken.
Tip 5: Laat je brief door iemand anders lezen. Een extra paar ogen kan meer grammatica- en spellingsfouten ontdekken En nog belangrijker: iemand anders kan je beter vertellen of je tekst logisch en leesbaar is.
Tip 6: Verplaats je in het bedrijf. Ontdek welk probleem het bedrijf heeft. Er is een reden waarom ze vacatures hebben. Ontdek wat die reden is en hoe jij kunt meehelpen om dat probleem op te lossen.
Hoe begin je je sollicitatiebrief?
Met een goede openingszin! Zo’n zin maakt de recruiter nieuwsgierig naar de rest van je brief. Noem ook iets wat je opvallend vindt aan het bedrijf, maak een persoonlijk statement of vertel iets over jezelf.
Hoe lang moet een sollicitatiebrief zijn?
Maak je brief niet langer dan één A4 en gebruik tussen de 250 en 400 woorden.
Wat zijn de beste lettertypen voor een motivatiebrief?
De zakelijke lettertypen, zoals Arial, Calibri, Helvetica, Verdana en Georgia.
Wat is een goede openingszin voor een sollicitatiebrief?
In een goede openingszin maak je duidelijk waarom je geïnteresseerd bent in de vacature en waarom je geschikt bent voor de functie. Hierdoor kan de werkgever meteen begrijpen waarom je een geschikte kandidaat bent.
Wat is de opbouw van een sollicitatiebrief?
1.Koptekst 2. Aanhef 3. Introductie 4. Middenstuk 5. Afsluiting
Hoe introduceer je jezelf in een sollicitatiebrief?
Stel jezelf voor door iets over jezelf te vertellen (bijv. ik ben een senior adviseur). Vertel hoe/waar je over de functie hebt gehoord. Als je schrijft op voorstel van iemand die de ontvanger kent, noem dat dan ook.
Wat moet je niet in een sollicitatiebrief zetten?
Teveel details, je zwakke punten, de minpunten van je vorige werkgever, salariseisen, je kwaliteiten, maar dan overdreven.
Hoe sluit je een sollicitatiebrief af?
Sluit je sollicitatiebrief af met een afsluitende alinea waarin je je motivatie kort samenvat en duidelijk maakt dat je openstaat voor een kennismakingsgesprek. Sluit af met een professionele groet.
Begin nu met je cv
Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker
+ CV makenScoor je droombaan met CVMaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv