Carrière

>

Hoe schrijf je een ontslagbrief in 2025 (Tips en Voorbeelden)

StarStarStarStarStar

Hoe schrijf je een ontslagbrief in 2025 (Tips en Voorbeelden)

door CVMaker

  • Carrière
  • · February 10 2025
  • · 19 min lezen
goede ontslagbrief schrijven

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende redenen om zelf ontslag te nemen. Je denkt bijvoorbeeld al langer na over een carrièreswitch, of je hebt het steeds minder naar je zin in je huidige baan. Je hebt de voordelen en nadelen overwogen en nu de knoop doorgehakt: je neemt ontslag. Het is dan belangrijk dat je een sterke ontslagbrief schrijft. Ontslag moet altijd schriftelijk worden aangevraagd. Bovendien zorgt een goede ontslagbrief voor het behoud van een goede relatie met je (voormalige) collega's en werkgever. In een goed geschreven ontslagbrief zet je kort de reden van vertrek, toon je dankbaarheid voor de geboden kansen en bied je hulp aan voor een soepele overdracht van werkzaamheden.

Toch valt het soms niet mee om een goede brief te schrijven. Dit artikel biedt stapsgewijze instructies voor het schrijven van een professionele ontslagbrief. Met onze tips en sjablonen voor ontslagbrieven kun je op een nette en professionele manier afscheid nemen en een positieve indruk achterlaten.

In dit artikel delen we:

  • Wat een ontslagbrief is

  • Wat er in een ontslagbrief moet staan

  • De opbouw van een ontslagbrief

  • Hoe je een ontslagbrief schrijft

  • 8 veelgebruikte ontslagbrieven

  • Voorbeelden van ontslagbrieven

  • Belangrijke tips voor het schrijven van een ontslagbrief

  • Tips voor nadat je je ontslagbrief hebt ingeleverd

Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière?

Update je CV!

Wat is een ontslagbrief?

Een ontslagbrief is een zakelijke brief waarmee je jouw dienstverband bij je huidige werkgever beëindigt. Zo’n brief lijkt misschien een formaliteit, maar het is veel meer. Een ontslagbrief is een officieel bewijs van je vertrek. Met deze brief laat je jouw werkgever weten dat je je baan opzegt. Daarnaast kun je met een ontslagbrief laten zien hoe professioneel je bent.

Wat moet er in een ontslagbrief staan?

Als je hebt besloten dat je ontslag wilt nemen, is het belangrijk dat je een goede ontslagbrief schrijft. Waarschijnlijk zit je vol met emoties, maar toch is het belangrijk om na te denken over de toon en de boodschap die je wilt overbrengen. Een ontslagbrief moet namelijk professionaliteit en (als het lukt) dankbaarheid uitstralen. Zet in ieder geval de volgende onderdelen in je brief: 

  1. Aanhef: Begin met de naam van je manager of leidinggevende, voor een persoonlijke benadering.

  2. Datum: Noteer de datum waarop je de brief schrijft.

  3. Persoonlijke gegevens: Zorg dat je werkgever je na je vertrek nog kan bereiken. Vermeld je naam en het adres, plus je privételefoonnummer.

  4. Verklaar dat je ontslag neemt: Zet duidelijk neer dat je met deze brief ontslag neemt. 

  5. Einddatum: Vermeld de datum van je laatste werkdag volgens de opzegtermijn in je contract.

  6. Dankbaarheid: Bedank je werkgever voor de geboden kansen.

  7. Handtekening: Sluit de brief professioneel af met je naam en handtekening.

Tips voor je ontslagbrief:

  • Toon respect: Bedank je werkgever voor wat je hebt geleerd in het bedrijf

  • Vertrek op een positieve manier: Noem kort wat je leuk vond aan de baan, zoals het team, de bedrijfscultuur of bepaalde projecten

  • Houd contact: Voeg collega’s toe aan je netwerk op LinkedIn om contact te houden

  • Help bij de overdracht: Stel een tijdlijn voor de overdracht voor en blijf na je vertrek beschikbaar voor vragen

Opbouw van een ontslagbrief

Als je een opzet hebt gemaakt met de basisonderdelen van een ontslagbrief, dan kun je beginnen met het schrijven van de ontslagbrief. Het kan handig zijn om de brief eerst een goede structuur te geven, zodat je niets vergeet en het voor de lezer duidelijk is dat je ontslag neemt. We hebben hieronder een checklist voor je neergezet, die je kunt gebruiken voor de indeling en opbouw van je ontslagbrief. 

Checklist ontslagbrief schrijven

Gebruik deze checklist om je ontslagbrief op te stellen. Dit zijn de basiselementen van een ontslagbrief:

  • Kop met je naam en contactgegevens

  • Naam en adres van het bedrijf en de naam van de ontvanger (bv. je leidinggevende)

  • Datum

  • Onderwerp (ontslagbrief)

  • Aanhef (geachte heer, beste mevrouw etc.)

  • Eerste alinea, waarin je neerzet dat je ontslag neemt en de datum noemt waarop je uit dienst treedt

  • Tweede alinea, waarin je dankbaarheid uit voor de periode dat je bij het bedrijf hebt gewerkt

  • Derde alinea, waarin je bereidheid toont om mee te werken aan de overdracht van je werkzaamheden en afronding van je dienstverband

  • Vierde alinea, waarin je vraagt om een schriftelijke bevestiging van het ontslag

  • Optioneel: alinea waarin je vraagt om een aanbevelingsbrief of referentie. Daarnaast kun je aangeven dat je graag de niet opgenomen vakantiedagen wilt opnemen in de opzegtermijn.

  • Optioneel: alinea waarin je de redenen voor je ontslag toelicht

  • Afsluiting/ groet

  • Je naam

Verderop in dit artikel laten we per alinea zien welke informatie je kunt neerzetten. We laten dan ook voor verschillende ontslagsituaties een voorbeeld ontslagbrief zien die je kunt gebruiken. Maar nu eerst even terug naar het schrijven van de ontslagbrief.

Hoe schrijf je een ontslagbrief?

Met de checklist heb je nu een soort raamwerk voor je brief gemaakt, wat je verder kunt gaan invullen. Over het algemeen is het goed om de brief simpel te houden en geen onnodige details te noemen. Het is niet altijd nodig om de reden van vertrek te vermelden, maar het is wel gebruikelijk om bij een vast contract een opzegtermijn van minstens een maand in acht te nemen. De opzegtermijn kan ook langer zijn, dus kijk altijd wat er in je contract staat vermeld.

Camera Flash

Handige Tip

Het is belangrijk dat je eerlijk bent over je ontslag, maar kijk wel uit hoe je dit verwoordt. Het is meestal beter om eventuele negatieve of kritische feedback te bewaren voor een exitgesprek. Dat is ook verstandig als je om een positieve referentie hebt gevraagd en je de professionele relatie in stand wilt houden.

1. Contactgegevens

Vermeld duidelijk je contactgegevens bovenaan de brief. Bedenk dat je straks niet meer voor het bedrijf werkt en het bedrijf dan geen manier heeft om contact met je op te nemen als er nog vragen zijn. Zet de volgende contactgegevens op de brief:

  • Naam

  • Adres

  • Privételefoonnummer

  • Privé-e-mailadres

Zet deze gegevens in de koptekst boven je brief, zodat direct duidelijk is van wie de brief afkomstig is.

2. Ontvanger van de ontslagbrief (naam, bedrijf, adres)

Onder de kop met je contactgegevens zet je de contactgegevens van de ontvanger. De ontvanger is iemand van het bedrijf waar je afscheid van wilt nemen. Vaak is dit je leidinggevende, zoals een manager of een projectleider. Zoek van tevoren uit aan wie je brief gericht moet zijn, om vertraging van de afwikkeling van je ontslag te voorkomen. Vermeld de volgende gegevens:

  • Bedrijfsnaam

  • Naam afdeling, departement of dienst

  • Naam leidinggevende

  • Postadres

Zet er eventueel ook het e-mailadres en telefoonnummer van de ontvanger bij. Je kunt dan later altijd terugzien wie jouw ontslag heeft behandeld en contact opnemen als dat nodig is.

3. Datum ontslagbrief

Voeg onder de naam en het adres van de ontvanger een witregel toe en zet daar de plaats en de datum van vandaag neer. Als de datum waarop je de brief verstuurt in de toekomst ligt, zet dan die datum neer. De datum is belangrijk om te bepalen of je je aan de opzegtermijn hebt gehouden. Stel: je hebt een opzegtermijn van een maand en je wilt per 1 augustus uit dienst. Dan moet je jouw contract uiterlijk op 1 juli schriftelijk opzeggen.

4. Onderwerp ontslagbrief

Het is natuurlijk prettig als de lezer van de brief direct kan zien dat het om een ontslagbrief gaat. Voeg een witregel in onder de datum en zet daar bijvoorbeeld neer: “Betreft: opzegging arbeidsovereenkomst”. Het is dan duidelijk dat het hier gaat om een ontslagbrief.

Voorbeeld briefhoofd ontslagbrief:

Voorbeeld briefhoofd ontslagbrief verpleegkundige

5. Aanhef  

Hoe je de lezer aanspreekt, is een beetje afhankelijk van de bedrijfscultuur. Wil je een formele ontslagbrief schrijven? Begin de brief dan met “Geachte mevrouw” of  “Geachte heer”, gevolgd door de achternaam van de persoon die je aanschrijft. Is de bedrijfscultuur heel informeel? Vervang “Geachte”dan door “Beste”. Of kies voor een tussenvorm, zoals “Beste meneer Jansen” of “Geachte heer Jansen, beste Roelof”.

6. Vermeld de datum en opzegtermijn

Natuurlijk staat er in een ontslagbrief dat je ontslag neemt. Maar het is ook belangrijk dat je de opzegdatum en opzegtermijn duidelijk vermeldt. Als je een opzegtermijn van een maand hebt, geef dan expliciet aan dat je ontslag neemt, noem de exacte datum van je laatste werkdag en verwijs naar de opzegtermijn die in je arbeidscontract staat. Een duidelijke communicatie over je laatste werkdag maakt de overdracht van werkzaamheden makkelijker voor alle betrokkenen.

Voorbeeld ontslagbrief zorgassistent:

Beste [naam manager],

Hierbij wil ik formeel mijn ontslag indienen als Zorgassistent bij [bedrijfsnaam]. Mijn laatste werkdag is op 31/03/2025, met inachtneming van de gebruikelijke opzegtermijn van twee weken.

7. Toon dankbaarheid voor de geboden kans

Als je om neutrale redenen ontslag neemt, dan kun je eventueel je werkgever bedanken voor de leerzame tijd bij het bedrijf en de kansen die je hebt gekregen. Geef bv. een voorbeeld van een positieve ervaring of een project waaraan je hebt bijgedragen, om het persoonlijker te maken. Door deze positieve aspecten te benadrukken, kun je een blijvende indruk maken en een goede relatie behouden met je werkgever, ook nadat je vertrekt.

Voorbeeld ontslagbrief voor een administratief medewerker:

Ik ben enorm dankbaar voor de leer- en ontwikkelingskansen die [bedrijfsnaam] mij heeft geboden. Het was een plezier om samen te werken met zo'n getalenteerd team en bij te dragen aan impactvolle, op data gebaseerde besluitvorming

Bekijk ons voorbeeld cv voor administratief medewerker en onze voorbeeld sollicitatiebrieven voor extra inspiratie, zowel vóór als na je ontslag.

8. Bied hulp aan bij de overdracht van werkzaamheden

Laat zien dat je bereid bent om tot aan je laatste werkdag te helpen. Bied bijvoorbeeld aan om je vervanger in te werken of om processen te documenteren. Met dit gebaar toon je professionaliteit en laat je zien dat je het belangrijk vindt dat je vertrek de werkprocessen van het bedrijf niet verstoort.

Voorbeeld ontslagbrief klantenservice:

Ik wil graag zorgen voor een soepele overdracht van werkzaamheden. Ik ben tijdens deze periode beschikbaar voor het inwerken van mijn vervanger, zodat hij/zij over de juiste vaardigheden en kennis beschikt om de functie goed uit te voeren.

Bekijk onze voorbeeld cv voor klantenservice medewerker en sollicitatiebrief om na je ontslag weer een nieuwe baan in dit vakgebied te vinden. Gebruik de voorbeelden als inspiratie voor het maken van een professioneel cv en een goede sollicitatiebrief, zodat je met veel succes de volgende stap in je carrière kunt zetten.

9. Vraag om een aanbevelingsbrief (referentie)

Een goede aanbeveling van je vorige werkgever kan een extra opstapje zijn naar een nieuwe baan. Het kan daarom een goed idee zijn om in je ontslagbrief te vragen om een aanbevelingsbrief. Zo’n brief wordt vaak geschreven door een (oud) werkgever, leidinggevende of collega. Bedenk dat het schrijven van een aanbevelingsbrief niet verplicht is en dus een gunst. Vraag er daarom op een vrijblijvende manier naar in je brief.

Voorbeeld referentie verzoek:

Ik heb een mooie tijd gehad als [functie] bij uw bedrijf en ik wil u vragen om een referentie. Ik weet zeker dat u een goed inzicht heeft in mijn [lijst met vaardigheden en kwalificaties], die ik heb laten zien tijdens mijn dienstverband. Ik waardeer het als u mijn verzoek in overweging wilt nemen. 

10. Licht toe waarom je vertrekt

Het is niet verplicht om in je ontslagbrief te zetten waarom je vertrekt. Er kunnen tenslotte veel (persoonlijke) redenen zijn om ontslag te nemen, zoals:

  • een betere functie bij een concurrerend bedrijf

  • een carrièreswitch

  • een stapje terug doen vanwege privéredenen (mantelzorg, zwangerschap, ziekte enz.)

Je mag zelf bepalen of je daar wel of niet over vertelt. Je hoeft je werkgever ook niet te bedanken voor je tijd bij het bedrijf. Maar het mag natuurlijk wel. Zet je wel in de brief waarom je ontslag neemt? Zorg dan dat je professioneel en vriendelijk blijft.

Voorbeeld:

Ik schrijf u om u te informeren over mijn ontslag als [functie] met ingang van [datum laatste werkdag]. Helaas heb ik last van ernstige gezondheidsproblemen, waarvan de behandeling mijn aandacht volledig opeist.

Na zorgvuldige overweging ben ik tot de conclusie gekomen dat het voor mij het beste is om me te concentreren op mijn gezondheid en herstel. Ik heb genoten van mijn tijd bij [bedrijfsnaam] en ben dankbaar voor de kansen die ik heb gehad.

11. Afsluiting

Vergeet niet om je ontslagbrief op een professionele manier af te sluiten. Sluit de brief af met ‘Met vriendelijke groet' of 'Hartelijke groet' en zet je naam eronder. Print je de ontslagbrief uit? Dan onderteken je de brief met een handtekening. Zet deze in de witruimte tussen de afsluiting en je getypte naam.

Wacht niet te lang met het maken van je CV!

Begin nu!

Ontslagbrief sjablonen

Je weet het zeker: je neemt ontslag! Nu is het een kwestie van een goede ontslagbrief schrijven. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Bedenk dan dat er voor elke situatie een passende ontslagbrief is. 

De omstandigheden rondom je ontslag bepalen grotendeels hoe de inhoud van je opzeggingsbrief eruitziet. Hieronder staan 8 soorten ontslagbrieven en sjablonen van deze brieven. De sjablonen kun je aanpassen met je eigen persoonlijke gegevens en informatie.

Dit zijn 8 veelgebruikte ontslagbrieven: 

  • Korte ontslagbrief

  • Eenvoudige ontslagbrief

  • Professionele ontslagbrief

  • Ontslagbrief per e-mail

  • Ontslagbrief voor een baan waar je net bent begonnen

  • Ontslagbrief wegens slechte arbeidsomstandigheden

  • Ontslagbrief bij vertrek door een slechte verstandhouding

  • Negatieve ontslagbrief (deze verstuur je liever niet)

We geven hier voor elke soort ontslagbrief een voorbeeld wat je kunt aanpassen voor eigen gebruik. 

Maak de perfecte ontslagbrief die past bij jouw situatie met de sjablonen van CVMaker.

Korte ontslagbrief - voorbeeld

Een korte en bondige ontslagbrief die je kunt gebruiken om snel en vlot je ontslag in te dienen. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als je het ontslag al uitgebreid hebt besproken met je leidinggevende en de brief eigenlijk alleen nog maar een formaliteit is.

Voorbeeld:

Beste [naam van de leidinggevende],

Met deze brief wil ik u informeren dat ik mijn functie als [naam functie] bij [bedrijfsnaam] per [datum] zal verlaten.

Ik waardeer de kansen die k bij uw bedrijf heb gekregen, de professionele begeleiding en ondersteuning. Ik wens u het allerbeste.

Als ik kan helpen tijdens deze overgansperiode, laat het me dan gerust weten.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Korte ontslagbrief - voorbeeld

Eenvoudig ontslagbrief - voorbeeld

Wil je iets meer vertellen over je ontslag, maar het nog steeds kort houden? Dan komt dit voorbeeld van pas. Deze brief is simpel, direct en vermeldt alle nodige informatie zonder uitgebreide details.

Voorbeeld:

Beste [naam van de leidinggevende],

Met deze brief wil ik u informeren over mijn ontslag uit mijn functie als verpleegkundige bij [bedrijfsnaam]. In overeenstemming met de opzegtermijn die in mijn contract is vastgelegd, is mijn laatste werkdag op [datum].

Ik wil u en het team bedanken voor de geboden kansen tijdens mijn dienstverband. Ik heb het erg naar mijn zin gehad tijdens onze samenwerking. Toch is het tijd om verder te gaan, zodat ik mijn carrièredoelen kan realiseren.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Eenvoudig ontslagbrief - voorbeeld

Professionele ontslagbrief - voorbeeld

Ontslag nemen is nooit makkelijk, maar soms is het nodig zodat je persoonlijk en professioneel kunt groeien. Als het tijd is om je baan op te zeggen, is het belangrijk dat je dit professioneel en respectvol doet. Dit is een voorbeeld van een professionele ontslagbrief, waarvan de toon formeel is.

Voorbeeld:

Beste [Naam van de leidinggevende],

Met deze brief wil ik formeel ontslag nemen uit mijn functie als [functie] bij [bedrijf]. Mijn laatste werkdag wordt [datum]. Dit is in overeenstemming met de opzegtermijn die in mijn contract is vastgelegd.

Ik wil mijn dank uitspreken voor de ervaringen die ik heb opgedaan en de groei die ik heb doorgemaakt tijdens mijn tijd bij [bedrijfsnaam]. Het was een plezier om met u en het team samen te werken. Maar nu is het moment aangebroken om nieuwe uitdagingen aan te gaan die beter aansluiten bij mijn carrièredoelen.

Ik zou graag mijn verantwoordelijkheden en werkzaamheden soepel willen overdragen. Laat me gerust weten hoe ik hierbij kan helpen, bijvoorbeeld door het inwerken van mijn vervanger of het documenteren van essentiële processen of projecten. Ik wil ervoor zorgen dat het team zonder onderbreking verder kan gaan.

Bedankt voor uw begrip, en ik kijk ernaar uit om mijn resterende taken af te ronden en mijn werk over te dragen.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Professionele ontslagbrief - voorbeeld

Ontslagbrief per e-mail - voorbeeld

Het is ook mogelijk om je ontslagbrief per mail te versturen, maar het is niet altijd verstandig. Je loopt het risico dat je werkgever de e-mail niet leest of niet ontvangt. Dan is je ontslag niet officieel, dus vraag altijd om een ontvangstbevestiging. Het is beter om je ontslagbrief persoonlijk aan je werkgever te geven of aangetekend per post te versturen. 

Als je je baas al persoonlijk hebt verteld dat je je ontslag gaat nemen, dan kun je dat prima per e-mail bevestigen. Je kunt dat op twee manieren doen:

  • Een e-mail sturen met daarin je ontslagbrief.

  • Een e-mail sturen met als bijlage je ontslagbrief.

De laatste optie raden we sterk aan. Je mailt je ontslagbrief als bijlage naar je leidinggevende. In de begeleidende e-mail verwijs je dan naar de bijgevoegde ontslagbrief.

Voorbeeld:

Beste [naam leidinggevende],

Zoals besproken in ons persoonlijk gesprek van vanmorgen, ga ik het bedrijf verlaten. Mijn ontslagbrief staat in de bijlage bij deze e-mail.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Ontslagbrief per e-mail - voorbeeld

Ontslagbrief voor een baan waaraan je net bent begonnen - voorbeeld

Het kan soms gebeuren dat je net bent begonnen aan je nieuwe baan, maar al snel weer ontslag moet nemen. Bijvoorbeeld omdat je heel ander werk moet doen dan wat er in de vacaturetekst stond. Of omdat je plotseling een vacature voor je droombaan hebt gezien bij een ander bedrijf. Welke reden je ook hebt, hou er rekening mee dat je baas niet blij zal zijn met het feit dat je zo kort na je indiensttreding alweer ontslag wilt nemen.

Probeer hierover altijd in gesprek te gaan met je werkgever, zodat je kunt uitleggen waarom je ontslag wilt nemen terwijl je net begonnen bent. Daarna kun je een zeer korte ontslagbrief schrijven met daarin de aankondiging van je ontslag en de vertrekdatum.

Voorbeeld:

Geachte [naam leidinggevende],

Het spijt me u te moeten meedelen dat ik per direct mijn baan bij [naam bedrijf] moet opzeggen, vanwege de omstandigheden die we eerder vandaag persoonlijk hebben besproken. 

Vanaf de eerste dag heb Ik me zeer welkom gevoeld en mijn collega’s hebben mij warm ontvangen in het team. De inwerkperiode was leerzaam en ik keek uit naar het vervolgtraject. Ik had verwacht dat ik nog vele jaren voor u kon werken en vind het erg jammer dat deze onvoorziene persoonlijke omstandigheid dat verhindert. 

Mijn excuses voor mijn plotselinge vertrek en bedankt voor het aanbieden van deze prachtige kans bij [naam bedrijf], die ik nu helaas aan mij voorbij moet laten gaan.

Met vriendelijke groet,

[Je naam] 

Ontslagbrief voor een baan waaraan je net bent begonnen - voorbeeld

Ontslagbrief wegens slechte/verslechterde arbeidsomstandigheden - voorbeeld

Bedrijven en organisaties zijn steeds in beweging. Zo kan het gebeuren dat er een reorganisatie plaatsvindt of dat het bedrijf een andere koers gaat varen. Dit kan ervoor zorgen dat je je niet meer thuis voelt bij het bedrijf en dat kan een aanleiding zijn tot het indienen van je ontslag.

Blijf ook hier weer professioneel. Voel je de behoefte om duidelijk te maken waarom je ontslag neemt? Doe dit dan op een zakelijke manier en vanuit jouw perspectief. Onderstaand voorbeeld laat dit goed zien:

Voorbeeld:

 Geachte heer [naam leidinggevende},

Ik dien bij deze mijn ontslag in. De situatie is teleurstellend en ik vind het jammer dat ik deze brief moet sturen, maar ik zie geen andere mogelijkheid.

Mijn beginperiode bij [bedrijf] heb ik over het algemeen als positief ervaren. Helaas is het bedrijf een richting ingeslagen waar ik het niet mee eens ben. De nieuwe werkmethoden, werkomstandigheden en de sfeer in het team waren (naar mijn mening) niet productief en ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het werk, het welzijn en het werkplezier van de medewerkers.

Mijn laatste werkdag is op [datum]. Ik wens u en het team veel succes met de nieuwe koers. Ik zal proberen om zo goed mogelijk te helpen bij de overdracht van werkzaamheden.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Ontslagbrief wegens slechte/verslechterde arbeidsomstandigheden - voorbeeld

Ontslagbrief bij vertrek vanwege slechte verstandhouding - voorbeeld

Loopt het al een tijdje niet lekker tussen jou en je leidinggevende of collega’s? Dan kun je ontslag nemen vanwege een slechte verstandhouding. Houd je emoties zoveel mogelijk in bedwang en besteed extra aandacht aan je ontslagbrief. Je belangrijkste doel is nu om de schade aan je professionele reputatie te beperken en het kleine beetje goodwill dat nog over is, te behouden. Blijf dus beleefd en geef aan dat je vindt dat het bedrijf en jij geen goede match (meer) zijn.

Voorbeeld:

Beste [naam leidinggevende],

Hierbij dien ik mijn ontslag in bij [naam bedrijf]. Mijn laatste werkdag is [datum].

De laatste tijd ben ik tot de conclusie gekomen dat ik me niet op mijn gemak voel bij de bedrijfscultuur en dat bepaalde onderdelen van mijn functie niet goed bij me passen. Dat heeft ervoor gezorgd dat het werkplezier bij mij afneemt en dat gaat uiteindelijk ook ten koste van de resultaten. Het lijkt mij de beste oplossing voor mijzelf en voor [naam bedrijf] dat ik mijn carrière elders voortzet. 

Er zijn meerdere redenen waarom ik bij [naam bedrijf] niet de groei heb doorgemaakt waarop ik gehoopt had. Sommige redenen zijn persoonlijk van aard, andere professioneel en deels komt het door een ongelukkig toeval.

Ik help graag mee aan de overdracht van mijn werkzaamheden en eventueel het inwerken van mijn opvolger. Ondanks de omstandigheden wens ik u en het team het allerbeste.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Ontslagbrief bij vertrek vanwege slechte verstandhouding - voorbeeld

Negatieve ontslagbrief - voorbeeld

Deze brief wil je het liefste zoveel mogelijk vermijden, maar soms heb je geen keus. Je kunt bijvoorbeeld echt niet door één deur met je baas, je collega’s zijn irritant of de werksfeer is gewoon superslecht. In dat geval kun je de neiging hebben om eens lekker je hart te luchten en een negatieve ontslagbrief te schrijven. Doe het niet! Je kunt er later spijt van krijgen. Neem liever contact op met een goede advocaat en laat deze een brief schrijven waar je werkgever niet omheen kan.

Wil je toch zelf een ontslagbrief schrijven? Kies dan voor een korte ontslagbrief waarin je alleen het hoogst noodzakelijke vermeldt. Blijf ook nu weer professioneel en gebruik onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld:

Geachte [naam manager],

Hierbij deel ik u mee dat ik ontslag neem als [naam functie] bij [naam bedrijf]. Mijn laatste werkdag is 14 april 2025.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Negatieve ontslagbrief - voorbeeld

Voorbeelden van ontslagbrieven

Voorbeeld ontslagbrief verpleegkundige

Dit is een voorbeeld van een ontslagbrief voor een ziekenhuis, die je kunt maken met onze CV Maker:

Voorbeeld ontslagbrief verpleegkundige

Download deze ontslagbrief verpleegkundige als PDF

Dit voorbeeld van een ontslagbrief voor een ziekenhuis is van Sander Beijer, een verpleegkundige bij het Academisch Ziekenhuis. Met de brief kondigt hij aan dat hij ontslag neemt uit zijn huidige functie. De taal is duidelijk en gemakkelijk te begrijpen, met een eenvoudig lettertype. Hij vermeldt zijn laatste werkdag, die overeenkomt met de opzegtermijn in het contract, en toont zijn dankbaarheid voor de tijd die hij doorbracht in het ziekenhuis. Hij benadrukt ook een paar prestaties en belangrijke projecten waaraan hij heeft gewerkt. Daarmee laat hij zien dat hij bereid is om mee te werken aan de overdracht van werkzaamheden. Deze ontslagbrief is kort, bondig en zet Sander neer als een echte professional die op een positieve manier vertrekt.

Voorbeeld ontslagbrief onderwijs

Voorbeeld ontslagbrief onderwijs

Download deze voorbeeldbrief als PDF 

In deze korte, formele ontslagbrief laat lerares Esther Groeneweg weten dat ze stopt met haar functie. Ze gebruikt de professionele Yale-sjabloon, wat een eenvoudig formaat heeft. De brief heeft een goede opzet, bondige paragrafen en brengt de boodschap duidelijk over. In deze voorbeeld ontslagbrief voor het onderwijs benadrukt Esther haar wens om te helpen met de overdracht. Ze spreekt haar dankbaarheid uit voor de geboden kansen en laat zien dat ze bereid is om op een positieve manier weg te gaan.

Ga je verder solliciteren in het onderwijs? Geef je cv dan een update met onze cv sjabloon voor het onderwijs.

Tips voor het versturen van je ontslagbrief

De manier waarop je een ontslagbrief indient, is belangrijk omdat het invloed heeft op je reputatie. Probeer zoveel mogelijk op goede voet te blijven met het bedrijf waar je vertrekt. Misschien wil je nog een referentie vragen, of ga je in de toekomst weer voor het bedrijf werken. Het kan ook zomaar gebeuren dat je je werkgever in je nieuwe functie weer tegenkomt, maar dan als klant of leverancier. Besteed dus aandacht aan het indienen van je ontslagbrief.

Volg deze stappen bij het indienen van je ontslagbrief:

  1. Zorg dat je zeker weet dat je ontslag wilt nemen. Denk nog eens na over je beslissing en of je alle opties binnen het bedrijf hebt overwogen.

  2. Zoek eerst een nieuwe baan. Als je al een nieuwe functie hebt, dan wordt het makkelijker om ontslag te nemen en loop je minder financieel risico. Als je zelf ontslag neemt, kun je namelijk je recht op een WW-uitkering verspelen.

  3. Schrijf je ontslagbrief. Gebruik hiervoor onze sjablonen en werk meteen je cv bij met de opgedane werkervaring.

  4. Bereid je voor op alle mogelijkheden. Ook als je werkgever je een ander aanbod doet.

  5. Zoek uit wie je moet informeren over je ontslag en wanneer.

  6. Als je werkgever een tegenaanbod doet, overweeg het dan.

  7. Verstuur je ontslagbrief aangetekend, of overhandig deze persoonlijk.

Wat doe je nadat je ontslagbrief is ingeleverd?  

Nadat je de ontslagbrief hebt ingeleverd werk je door tot je laatste werkdag bij het bedrijf, of je neemt nog wat vakantiedagen op die je tegoed hebt. Je werkt je nieuwe collega in of draagt werkzaamheden over aan andere collega’s. Op de laatste werkdag zeg je collega’s gedag en wissel je contactgegevens uit met collega’s die nog contact willen houden. Ruim je bureau op en lever je laptop, telefoon, toegangspas e.d. in bij de betreffende afdeling.

Nu wordt het tijd om vol optimisme aan het volgende hoofdstuk van je carrière te beginnen. Veel succes in je toekomstige carrière! Hopelijk hebben onze tips je geholpen om op een vlotte en positieve manier afscheid te nemen.

Check

Wel doen

  • Blijf positief

  • Bedank voor wat je geleerd hebt

  • Bied hulp aan, bv. door het inwerken van je opvolger

  • Spreek je manager rechtstreeks aan

  • Hou het kort en bondig

Close

Niet doen

  • Klagen

  • Reageren vanuit emoties ipv met je verstand

  • Blijven hangen in negativiteit

  • Te veel details noemen

  • Afwijken van je opzegtermijn

Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière?

Begin nu

Veelgestelde vragen (FAQ)

Geldt er in Nederland een verplichte opzegtermijn van twee weken?

De wettelijke opzegtermijn in Nederland hangt af van de duur van het dienstverband en is doorgaans minimaal één maand voor de werknemer, tenzij anders is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Voor werkgevers geldt een langere termijn, afhankelijk van het dienstverband. Controleer altijd je contract of cao voor specifieke bepalingen.

Waarom is een ontslagbrief nodig?

Een ontslagbrief is een formeel document dat dient als bewijs van je intentie om ontslag te nemen en de opzegtermijn die je in acht neemt. Het is een professionele en respectvolle manier om je vertrek vast te leggen. De belangrijkste redenen voor een ontslagbrief zijn:

  • Administratieve vastlegging (bewijsstuk)

  • Gebruikelijk in de arbeidsmarkt

  • Vermijden van ongemakkelijke gesprekken

Wat is het beste format voor een ontslagbrief?

Volg professionele standaarden en eventuele richtlijnen van je organisatie. Een duidelijke en beknopte opzet bevat:

  • De datum waarop je de brief schrijft

  • De naam van je manager

  • Een gepaste aanhef

  • Een kernboodschap met daarin je intentie om ontslag te nemen

  • Een professionele afsluiting met handtekening

Zorg dat je je houdt aan de opzegtermijn in je contract.

Moet een ontslagbrief ondertekend worden?

Ja, in Nederland is een handtekening meestal vereist, tenzij je digitaal via e-mail je ontslag indient. Zorg dat je contactgegevens duidelijk zijn en vermeld je opzegtermijn. Controleer zorgvuldig alle documenten die je werkgever je mogelijk laat ondertekenen, omdat dit juridische gevolgen kan hebben.

Aan wie moet een ontslagbrief worden gericht?

Richt je ontslagbrief aan je direct leidinggevende. In sommige gevallen kan het ook relevant zijn om de afdeling HR te betrekken, afhankelijk van de interne procedures binnen je organisatie.

Ben ik wettelijk verplicht om een ontslagbrief te schrijven?

Nee, het indienen van een schriftelijke ontslagbrief is niet wettelijk verplicht in Nederland, maar het wordt wel als professioneel en beleefd beschouwd. Een schriftelijke mededeling kan toekomstige relaties positief beïnvloeden en voorkomt misverstanden.

Mag ik ontslag nemen per e-mail?

Opzeggen per e-mail is rechtsgeldig en kan dus gewoon. Het wordt beschouwd als een schriftelijke opzegging van je arbeidscontract. Vraag wel altijd om een ontvangstbevestiging. Als de omstandigheden het toelaten, dan is het wel aan te raden om vooraf je ontslag aan te kondigen in een persoonlijk gesprek met je leidinggevende. 

Wat is beter: persoonlijk of online ontslag nemen?

Persoonlijk ontslag nemen heeft altijd de voorkeur, maar als de relatie verstoord is of beide partijen hebben geen behoefte aan een gesprek, dan is online ontslag nemen de beste keuze.

Moet ik in mijn ontslagbrief vermelden waarom ik vertrek?

Je bent niet verplicht om in een ontslagbrief de reden voor vertrek te noemen. 

Hoe schrijf ik een ontslagbrief voor een zorginstelling?

Voorbeeld ontslagbrief:

"Hierbij informeer ik u over mijn ontslag als verpleegkundige bij [organisatie]. Mijn laatste werkdag is 31/03/2025. Ik waardeer de mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei die ik hier heb gekregen. Ik ben beschikbaar voor de overdracht van mijn werkzaamheden, zodat dit soepel verloopt. Bedankt voor uw steun tijdens mijn dienstverband."

Is de 'Great Resignation' nog steeds gaande?

Nee, volgens economen is deze periode inmiddels voorbij, bijna twee jaar na de piek van de 'Great Resignation' in Nederland. De arbeidsmarkt verschuift nu naar een tijdperk waarin medewerkers vaker kiezen om bij hun huidige baan te blijven ('Big Stay') of door te groeien naar betere functies. Dit staat in contrast met de eerdere trend van massale ontslagen en loopbaanwissels.

Klaar voor je droombaan?

Meer dan 112.872 gebruikers vonden hun droombaan dankzij CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op February 10 2025

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Lees ook

Salarisonderhandeling voorbereiden
  • Carrière
  • · Feb 10 2025
  • · 4 min lezen

Salarisonderhandeling voorbereiden? 9 tips die je goed op weg helpen!  

door CVMaker

Hoe maak je een goed CV
  • CV
  • · Dec 23 2024
  • · 24 min lezen

Hoe maak je een goed cv?

door CVMaker

Persoonlijk profiel cv schrijven
  • CV
  • · Feb 13 2025
  • · 10 min lezen

Een persoonlijk profiel voor je cv schrijven? Zo doe je dat! Tips, voorbeelden en meer

door CVMaker

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv