CV voorbeelden

DropDown

Horeca

StarStarStarStarStar

Horeca

In het horeca cv, wil Ivo zijn leidinggevende functie in het nachtleven verruilen voor een soortgelijke functie bij een restaurant of hotel. Het is een knap, overzichtelijk cv waardoor het een werkgever snel duidelijk wordt waar zijn wat Ivo wilt en wat zijn kwaliteiten zijn.

Gebruik dit cv

"Horeca man in hart en nieren. Al vanaf jongs af aan wist ik dat ik in de horeca wilde werken. In het restaurant van mijn ouders voelde ik me als een vis in het water. In ben sociaal aangelegd en heb een amicale omgang met gasten. Tegelijkertijd kan ik ook autoriteit uitstralen als de situatie daar om vraagt. Na geruime tijd een leidinggevende functie te hebben gehad in het nachtleven van Utrecht, vind ik het nu tijd om een overstap te maken naar een soortgelijke functie in het hogere segment horeca."

Ivo Lammers - Horecamedewerker

Cv voorbeeld Horeca

Inhoudsopgave

CV voorbeeld horeca: tips & tricks

Wanneer je in de horeca wilt gaan werken, of toe bent aan een volgende stap in je horeca carrière, is het maken van een sterk cv een goede eerste stap. Een werkgever besteedt over het algemeen maar heel kort aandacht aan jouw curriculum vitae en wil in minder dan 10 seconden weten of jij geschikt bent voor de vacature. Daarom heb je een efficient cv nodig. Maar hoe maak je nou precies een goed horeca cv? Wat voor vaardigheden, eigenschappen en ervaring is een werkgever in deze branche naar op zoek? In dit artikel geven we antwoord op die vragen, zodat jij kunt solliciteren met een perfect cv.

Ho-re-ca staat voor hotel, restaurant en café. Dit houdt in dat er binnen deze sector zeer uiteenlopende beroepen zijn. Van een kok in een restaurant, een bartender in een café of een receptionist in een hotel worden verschillende vaardigheden en vakkennis verlangd. Toch zijn er binnen de sector ook overeenkomsten; zo staat de gast ten alle tijde centraal en spelen beleving en presentatie een belangrijke rol. Dat geldt natuurlijk ook voor een goed horeca cv; zorg voor een verzorgd, uitnodigend document. Op jouw cv moet direct duidelijk zijn waarom je geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert. Bekijk ook onze cv voorbeelden voor meer inspiratie.

Voorbeeld cv - horecamanager

Voorbeeld cv - horecamanager

Download dit voorbeeld - Horeca manager cv

Ivo uit het bovenstaande voorbeeld wil graag een volgende stap maken in zijn carrière binnen de horeca. Zijn cv is verzorgd en overzichtelijk. In het persoonlijk profiel stelt hij zichzelf voor aan zijn nieuwe werkgever en geeft aan wat zijn sterke punten en ambities zijn.

Wat moet er allemaal op jouw horeca cv staan?

Natuurlijk kunnen de onderdelen en indeling van een cv per sollicitatie en van persoon tot persoon verschillen. Belangrijk is om de informatie die het meest relevant is, zo hoog mogelijk op het cv te plaatsen. 

  • Persoonlijke gegevens met je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum.

  • Een passende foto is op een horeca cv aan te bevelen; in de horeca is presentatie belangrijk. Zeker als klantcontact een belangrijk onderdeel van de functie is, zien werkgevers graag of je een representatief voorkomen hebt.

  • Profielschets met een korte beschrijving van jezelf; je kwaliteiten en vaardigheden, sterke eigenschappen en ambities.

  • Werkervaring; welke functies heb je voorheen uitgevoerd en welke vaardigheden heb je daarbij ontwikkelt die je gaan helpen bij de uitvoering van de functie waar je op solliciteert.

  • Opleidingen: Begin met de meest relevante opleiding en eventuele specialisaties gevolgd door je middelbare schoolopleiding.

  • Trainingen of cursussen: Alles wat nuttig is voor de gewenste functie.

  • Relevante vaardigheden zoals bijvoorbeeld een goede beheersing van meerdere vreemde talen of snel kunnen hoofdrekenen.

  • Hobby’s of nevenactiviteiten die aansluiten bij de job.

Maak hier jouw professionele cv!

CV maken

Wat schrijf je in je profielschets?

Een persoonlijk profiel is vandaag de dag een belangrijk onderdeel van je cv. Het is een korte inleidende alinea die vaak als eerst gelezen wordt. Het is daarmee dus het uitgelezen moment waarop je werkgevers voor je kunt winnen. In jouw profielschets beschrijf in een korte alinea en op een persoonlijke manier wie je bent, wat je passie is, wat jouw ambities zijn en waarom je geschikt bent voor de functie.

Hoe presenteer je jouw werkervaring het best?

Wanneer je al ervaring hebt in de horecasector zet je dit uiteraard bovenaan. Naast de gegevens over het horecabedrijf, jouw functie en de periode dat je er werkte, is het belangrijk dat je aangeeft welke verantwoordelijkheden je had. Beschrijf in het kort je taken. Geef daarbij ook aan wat je geleerd hebt. Heb je meerdere banen gehad, dan kun je een mooi beeld schetsen van jouw ontwikkeling in het vak.

Over welke competenties en vaardigheden moet je beschikken in de horeca?

In de horeca staat gastvrijheid centraal. De gast moet het naar zijn zin hebben en zich welkom voelen. Alleen dan zal de klant terugkeren of de horecagelegenheid bij anderen aanbevelen. Daarnaast is een gast die gastvrijheid ervaart, eerder geneigd om meer geld te besteden. Bij het selecteren van personeel, zal een potentiële werkgever dus toetsen of jij (in staat bent om) alles in werking zal stellen om zijn gasten tevreden te stellen.

Ondanks dat je binnen de horeca uiteenlopende functies hebt, die om specifieke vaardigheden en competenties vragen, zijn er competenties die binnen de gehele branche belangrijk zijn, waaronder;

  • Klantgerichtheid; in een branche waar gastvrijheid centraal staat, is dit één van de belangrijkste vaardigheden. Je moet de gast zich op z'n gemak laten voelen. Beleefde en attente omgangsnormen zijn een vereiste. Kan jij je in de gast verplaatsen? Aanvoelen wanneer deze aandacht behoeft of hoe je deze moet benaderen als hij een klacht heeft. 

  • Stressbestendigheid; wie ook maar een weekje in de horeca meeloopt, weet dat het in de horeca vaak hollen of stilstaan is. Er zijn tijdstippen waarop er geen einde aan de werkzaamheden lijkt te komen, terwijl andere momenten er niets te doen is. Hoe goed ben jij bestand tegen die momenten van extreme drukte? Kan jij de hoge kwaliteitsstandaarden blijven hanteren? Blijf je professioneel en vriendelijk voor gasten?

  • Samenwerken; in de horeca ben je niet in je eentje verantwoordelijk voor het eindresultaat. Je kunt bijvoorbeeld een fantastisch gerecht bereiden, maar als het niet op tijd aan de gast wordt geserveerd, is het koud. Samenwerken is daarom een essentieel onderdeel van je dagelijkse werkzaamheden en bepalend voor het eindresultaat.

  • Nauwkeurigheid; vooral in het hogere segment horeca geldt "the devil is in the details". Gasten betalen veel geld en hebben een zeer hoge kwaliteitsstandaard. Oog voor detail is dus belangrijk om de gasten tevreden te houden. 

Vaardigheden zijn vaak per rol heel verschillend. Zo zal er van een receptionist vaardigheid met een reserveringssysteem worden verlangd. Voor een kok daarentegen, verwacht een werkgever vaardigheden op het gebied van voorraadbeheer en toezien op de keukenbestellingen. Probeer dergelijke vaardigheden toe te lichen en te specificeren om aan te tonen dat je het belang ervan begrijpt.

Keuze uit meer dan 12 verschillende templates

CV maken

Welke specifieke diploma's, cursussen zijn gewild in de horeca?

Er zijn diverse opleidingen op vmbo, mbo en hbo niveau die je klaarstomen voor een functie in de horecasector. Vooral als je carrière wilt maken en bijvoorbeeld een hotelmanager, bedrijfsleider, leidinggevende of chef-kok wil worden dan maak je zonder een gedegen beroepsopleiding niet veel kans. Daarnaast bestaan er tal van cursussen die je kunt vermelden om je cv te versterken. Hier volgen een aantal voorbeelden.

Bedrijfshulpverlening BHV

Een horecagelegenheid is wettelijk verplicht om ten alle tijde een werknemer beschikbaar te hebben welke een bedrijfshulpverlening cursus heeft gevolgd. Voor een potentiële werkgever zal je daarom een streepje voor hebben wanneer je reeds in het bezit bent van het zogenoemde basisdiploma BHV.

SVH Diploma Sociale Hygiëne

Wanneer je dit diploma hebt, mag jouw naam op een horecavergunning komen te staan. Je hebt namelijk aangetoond dat je over voldoende kennis beschikt met betrekking tot de Drank-en Horecawet en sociale hygiëne. Wanneer je een positie als leidinggevende ambieert of een zelfstandig horecaondernemer wil worden, is het belangrijk om dit diploma te halen.

Certificaat Hygiënecode HACCP

Horecaondernemingen die gerechten en dranken serveren, zijn verplicht om te werken volgens een hygiënecode en daarmee te voldoen de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid (HACCP-eisen). Met dit certificaat toon je aan kennis te hebben van deze voorschriften.

Certificaat Allergenen

Horecabedrijven zijn tegenwoordig verplicht om gasten informatie te geven over de allergenen, zoals bijvoorbeeld gluten, eieren, melk en pinda's die worden gebruikt bij het bereiden van de gerechten. Na het behalen van dit certificaat weet je exact welke 14 allergenen moeten worden vermeld en wat je aan de gasten moet vragen met betrekking tot eventuele voedselallergie en voedsel intolerantie.

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv