CV voorbeelden

DropDown

Pedagogisch medewerker

StarStarStarStarStar

Pedagogisch medewerker

Merel heeft als pedagogisch medewerkster gekozen voor het Yale template. Op dit kleurrijke, maar overzichtelijke template kan haar toekomstige werkgever in één oogopslag alle benodigde informatie vinden. Ze heeft haar werkervaring en opleidingen als eerst benoemd in de linker kolom van het CV. De rechter kolom biedt voldoende ruimte voor een kort maar krachtig profiel en haar belangrijkste vaardigheden.

Gebruik dit cv

"Ik ben een sociale, energieke pedagoog die veel waarde hecht aan persoonlijke connecties. Na erg leuke jaren gehad te hebben bij mijn huidige werkgever, vind ik het nu tijd voor een nieuwe uitdaging met doorgroeimogelijkheden en minder reisafstand. "

Merel van Rooijen - Pedagogisch medewerker

cv voorbeeld  - pedagagogisch medewerker

Inhoudsopgave

CV pedagogisch medewerker - voorbeeld, tips & tricks

Eén ding is zeker. Je leest dit omdat je ervan houdt om met groepen kinderen en/of jongeren te werken en je op één of andere manier je bijdrage aan hen wilt leveren in de vorm van begeleiding en/of ondersteuning. Je leest dit ook, omdat je je waarschijnlijk aan het voorbereiden om te solliciteren op een functie van pedagogisch medewerker.

In onderstaand artikel gaan we dieper in op de belangrijke details waar je rekening mee dient te houden, wanneer je aan het oriënteren bent en jezelf goed wilt voorbereiden op deze leuke functie die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. 

Voorbeeld cv - pedagogisch medewerker

Voorbeeld cv - pedagogisch medewerker

Download dit voorbeeld - Pedagogisch medewerker cv

Welke onderdelen zijn belangrijk voor een pedagogisch medewerker cv?

Persoonlijke gegevens

Heel belangrijk, maar soms over het hoofd gezien, zijn je persoonlijke gegevens. Dubbelcheck of alles nog klopt. Onder dit kopje komen;

  • voor- en achternaam,

  • geboortedatum, 

  • huidig adres en woonplaats, het liefst één telefoonnummer waarop je goed bereikbaar bent,

  • een e-mailadres zonder typo's en waarvan je regelmatig de inbox checkt.

Heb je nog hetzelfde telefoonnummer, zodat je goed bereikbaar bent, indien je uitgenodigd wordt op een gesprek? Heb je nog hetzelfde e-mailadres? En is dit e-mailadres ook een neutrale of professionele? Indien je (nog) een grappig een mailadres hebt, is het misschien tijd om een neutraal mailadres aan te maken. Een simpel voorbeeld is jevoornaam.achternaam@voorbeeldmail.nl.

Persoonlijk profiel

Deze term is niet zo nieuw meer in het land der sollicitanten en doe je er sowieso goed aan om een eigen persoonlijk profiel te formuleren en dit strategisch hoog op je cv te vermelden. In de volgende paragraaf gaan wij dieper in op het persoonlijk profiel en laten wij ter inspiratie een voorbeeld zien van een profiel zien.

Wat vermeld je eerst op je cv? Werkervaring of opleiding?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld en kan eigenlijk niet met 1 goed antwoord beantwoordt worden, omdat het per situatie verschilt of het handig is om eerst je werkervaring of eerst je opleiding op je cv te vermelden. 

Ben je pas afgestudeerd en bezit je nog niet veel werkervaring, maar wel de gevraagde diploma’s, dan is het verstandig op je opleiding het hoogst te vermelden op jouw cv. Ben je al een tijdje uit de schoolbanken en heb je al wat ervaring in de pocket, waar de toekomstige werkgever wat aan heeft, dan kan je ervoor kiezen om het kopje met werkervaring het hoogst te vermelden op je cv.  Het is belangrijk om een positieve indruk te geven van de bagage die je meeneemt naar je nieuwe functie. Tip: Gebruik dit stukje handig, door in je werkzaamheden kort en krachtig te illustreren wat je bereikt hebt. Heb je bijvoorbeeld regelmatig educatieve oefeningen gegeven aan kinderen van een specifieke leeftijdscategorie of met een gedragsstoornis, schrijf dit er dan gerust bij. Vermijdt lange zinnen. De recruiter kijkt immers maar een paar seconden naar jouw cv.

Vermeld bij zowel werkervaring als opleiding, altijd alle gegevens van heden naar het verleden. Dit betekent dat je de laatste opleiding of werkervaring het hoogst vermeld, zodat de recruiter altijd het meest recente snel terug kan vinden.

Layout

Je layout zorgt voor het eerste gevoel dat iemand krijgt, wanneer ze jouw cv voor zich hebben. Probeer ervoor te zorgen dat dit gevoel positief en rustig is, door voor een layout met professionele uitstraling te kiezen. Je gaat weliswaar met kinderen werken, maar jouw curriculum vitae hoeft alles behalve kinderachtig over te komen.

Tip: Bezit je een aantal jaren ervaring? Dan zou je direct onder jouw naam ook ‘pedagogisch medewerker’ kunnen vermelden. Zie hoe Merel van Rooijen dit in het voorbeeld doet. Op deze manier geef je in een paar seconden de recruiter de indruk dat hij of zij een cv van een professionele pedagogisch medewerker voor zich heeft. En dit is wat wij willen.

Vaardigheden

Het kort en krachtig belichten van je vaardigheden is altijd een plus. Probeer wel cliché vaardigheden te vermijden, zodat je cv een andere toon heeft dan de rest van de cv’s die op de stapel liggen. Je kan dit het beste oplossen door een manier te vinden om je vaardigheden kort te onderbouwen. Dus, je noemt jezelf een gepassioneerde, of een hardwerkende, of gemotiveerde en zeer enthousiaste medewerker (allemaal cliché’s), en in principe is het ook niet fout om dit te schrijven, maar geef het woord een fundering door er iets over te vertellen. Probeer in 1 zin uit te leggen, waarom je deze passie bezit of waaruit is gebleken dat je een harde werker bent. Dit zou je strategisch in je persoonlijk profiel of in jouw werkzaamheden onder het kopje Werkervaring kunnen verwerken.

Referentie

Je kan je geclaimde vaardigheden kracht bijzetten door ook referenties te benoemen op je cv. Referenties zijn personen waarmee in je in professioneel verband hebt samengewerkt en die vanuit dat oogpunt wat kunnen zeggen over jouw persoonlijkheid en professionele vaardigheden. Wees echter wel voorzichtig met het geven van contactgegevens, met het oog op privacy is het goed om dat pas in een verder gevorderd stadium te doen. Zeker wanneer je je cv uploadt naar vacaturesites, wil je liever niet dat daar contactgegevens van derden op vermeld staan. Vraag ook altijd toestemming aan je referentie voordat je contactgegevens doorgeeft, zo kan je hen direct voorbereiden op het gesprek met jouw potentiële werkgever.

Persoonlijk profiel voor een pedagoog

Het persoonlijk profiel op je cv geeft je toekomstige werkgever een voorproefje van de type persoon die mogelijk hun nieuwe collega wordt. Dit voorproefje dient een goede smaak te hebben, door in een paar seconden, dusdanig een goede indruk te maken, zodat de recruiter zin krijgt om verder uit te vinden wie jij bent. Het is een beetje het antwoord op de vraag: Wie ben je en wat zijn je kwaliteiten? Jouw persoonlijk profiel kan het beste uit maximaal 3 zinnen bestaan, waarin je beschrijft wie je bent, wat je graag wenst in je nieuwe baan en wat voor relevante bijdrage je te bieden hebt aan je nieuwe werkgever.

Voorbeeld van Merel van Rooijen

Ik ben een sociale, energieke pedagoog die veel waarde hecht aan persoonlijke connecties. Na erg leuke jaren gehad te hebben bij mijn huidige werkgever, vind ik het nu tijd voor een nieuwe uitdaging met doorgroeimogelijkheden en minder reisafstand.

Ze geeft aan dat ze jaren ervaring heeft en ook sociaal en energiek is. Hiernaast geeft ze aan wat ze graag zou willen bij haar nieuwe functie. 

Ga direct aan de slag met jouw cv!

CV maken

Belangrijke vaardigheden van een pedagogisch medewerker

Tijdens je werk als pedagogisch medewerker heb je te maken met situaties waarbij het belangrijk is dat je een aantal vaardigheden beheerst. Hieronder geven we een paar voorbeelden van vaardigheden die relevant zijn voor een pedagogisch medewerker en die je dus ook kunt gebruiken tijdens het maken van je pedagogisch medewerker cv.

De voorbeelden die Merel van Rooijen op haar cv gebruikt zoals je kunt zien zijn:

Communicatieve vaardigheden

Een pedagogisch medewerker heeft elke dag met verschillende soorten communicatie te maken, waardoor het essentieel is dat je bewust communiceert. Zo heb je elke dag contact met de groep kinderen/jongeren en is het handig als je hun ‘taal’ kunt spreken en begrijpen. Natuurlijk heb je regelmatig contact met hun ouders of verzorgers en hiernaast communiceer je met je collega’s en leidinggevenden. Duidelijke en goede communicatie is dus erg belangrijk voor een pedagogisch medewerker.

Organisatorische vaardigheden

Om het overzicht van je groep en je werk te kunnen houden is het handig als je goed kan plannen en organiseren.

Leidinggevende vaardigheden

Uiteindelijk heb jij de leiding over de groep kinderen of jongeren. Hierbij is het van belang dat je (verstandige) beslissingen weet te nemen en dat je een bepaalde motiverende en inspirerende houding hebt ten opzichte van de groep, zodat ze jouw leiding volgen.

Aan de slag! Als het goed is heb je nu een breder beeld van een pedagogisch medewerk en de belangrijke punten die genoemd kunnen worden om een sterk pedagogisch medewerker cv op te stellen. Maak het jezelf makkelijk door gebruik te maken van deze handige tool, waarmee je in korte tijd een professioneel en mooi pedagogisch medewerker cv maakt, en dus direct zou kunnen solliciteren op jouw toekomstige functie!

Betrokkenheid

Wanneer je met mensen werkt en vooral met kinderen, is het belangrijk dat er een bepaald gevoel van verbondenheid is, een bepaalde warmte, zodat ze zich vertrouwd bij je voelen. Inlevingsvermogen en een luisterend oor bieden wanneer nodig horen hier ook bij. 

Ontwikkelen van educatief creatieve activiteiten

Een beetje creativiteit helpt tijdens je werk als pedagogisch medewerker, zodat je de groep op een leuke en educatieve manier bezig kan houden.

Het werk van een pedagogisch medewerker

Deze vraag kan kort beantwoord worden met: overal waar er kinderen of jongeren zijn die behoefte hebben aan hulp, ondersteuning en/of begeleiding. Afhankelijk van waar je persoonlijke interesse naar uitgaat, kun je voor jezelf beter bepalen naar welke instelling of organisatie je het beste je cv en motivatiebrief kan versturen.

Het wilt wel eens gebeuren dat men het idee heeft dat het werk van een pedagogisch medewerker alleen maar met moeilijk opvoedbare kinderen is, maar deze informatie klopt niet.  Werkplaatsen van pedagogisch medewerkers zijn zeer uiteenlopend!  Je kunt voor deze functie bij diverse organisaties, afhankelijk van wat je interesse heeft, kijken. 

Pedagogisch medewerkers tref je aan bij kinderdagverblijven of buitenschoolse opvangen, maar ook vind je pedagogisch medewerkers bijvoorbeeld in de jeugdzorg of bij de kinderopvang, kinderdagverblijven, Bso's (Buitenschoolse opvang), peuterspeelzalen, jeugdzorginstellingen, gezinshuizen, logeerhuizen en crisisopvangcentra. Dit is niet alles want als je naast werken met kinderen ook gevoel hebt voor de zorg, zou je eventueel ook als pedagogisch medewerker in een ziekenhuis kunnen werken. In zo’n geval begeleid je kinderen, wanneer ze bijvoorbeeld wanneer ze geopereerd moeten worden. Zoals je in ons artikel over het onderwijs cv hebt kunnen lezen, kun je ook in het onderwijs aan de slag als pedagogisch medewerker. In dit geval zullen ze je dan een Onderwijsassistent noemen en zal je de leraar ondersteunen met de lessen en dagelijkse taken. 

Indien je iets meer verantwoordelijkheid wilt in deze functie en ook de nodige diploma hiervoor bezit, kun je ervoor kiezen om als gespecialiseerd pedagogisch medewerker te solliciteren. De gespecialiseerde pedagogisch medewerker schenkt naast de basistaken van een pedagogisch medewerker, ook aandacht aan de begeleiding van de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen of jongeren. Gespecialiseerd pedagogische medewerkers zijn vaak werkzaam bij internaten, jeugdgevangenissen, jeugdzorginstellingen, crisisopvang en bijzondere woongroepen. 

Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat pedagogisch medewerkers eigenlijk professionele opvoeders zijn. 

Vereisten om een pedagogisch medewerker te worden

Werken met kinderen of jongeren is leuk en hier komt uiteraard ook de nodige verantwoordelijkheid bij kijken. Deze verantwoordelijkheid bezit je soms van nature, maar tijdens de opleiding Pedagogisch medewerker leer je precies hoe je op een groep kinderen of jongeren met verschillende karakters en achtergronden, kan inspelen en ze positief kan beïnvloeden door middel van begeleiding of ondersteuning. Hieronder sommen wij de opleidingen op die in aanmerking komen voor een functie van pedagogisch medewerker:

  • Pedagogisch medewerker jeugdzorg (mbo)

  • Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 (mbo)

  • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 4 (mbo)

  • Pedagogiek (hbo)

  • Sociaal pedagogisch werker niveau 3 (mbo)

  • Sociaal pedagogisch werker niveau 4 (mbo)

  • Sociaal-cultureel werker (hbo)

  • Sociaal pedagogische hulpverlening (hbo)

Het komt ook eens voor dat je aangenomen kunt worden met een diploma van een andere sociale opleiding in combinatie met aanvullend bewijs. In de vacature of op de website van het bedrijf of organisatie waarbij je solliciteert, zullen ze duidelijk aangeven welk aanvullend bewijs hiervoor nodig is. Een aantal voorbeelden van deze opleidingen zijn: Sociale Dienstverlener, Sociaal Agogisch, Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener en Toegepaste Psychologie zonder specialisatie gericht op kinderen, jeugd en/of onderwijs.

Maak hier je professionele cv!

CV maken

Scoor je droombaan met CVMaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv