Cursussen op je cv vermelden
door CVMaker
- CV
- · March 17 2025
- · 10 min lezen

Inhoudsopgave
Heb je één of meerdere cursussen gevolgd en wil je deze graag goed op je cv (curriculum vitae) vermelden? Waar plaats je deze dan? Met cursussen op je cv laat je zien dat je relevante kennis en ervaring hebt die je kunt gebruiken voor de functie waarop je solliciteert. Het kan je ook een voordeel geven ten opzichte van andere sollicitanten
Het is belangrijk om je cv aan te passen per sollicitatie. Sommige informatie kan namelijk voor de ene sollicitatie heel relevant zijn, maar voor de volgende sollicitatie compleet irrelevant. Heb je bijvoorbeeld diverse zeil diploma's behaald en wil je vertegenwoordiger worden voor een groothandel in bootonderdelen? Dan zal dat absoluut een pluspunt zijn! Solliciteer je daarnaast ook als vertegenwoordiger voor een telecommaatschappij, dan zijn je zeilcertificaten niet noemenswaardig.
Als je relevante cursussen hebt gevolgd, kun je aantrekkelijker zijn als kandidaat, omdat je zo meer kennis van en betrokkenheid hebt bij een bepaald onderwerp. Dit kan voor de recruiter van het bedrijf de reden zijn om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Zorg dus dat je cursussen op de juiste manier en op de juiste plaats op je cv zet. Hoe je dat doet? Dat vertellen we hier.
In dit artikel lees je:
Wat cursussen en certificaten op je cv zijn
Welke cursussen er zijn
De voordelen van het vermelden van cursussen en certificaten op je cv
Hoe je cursussen op je cv vermeldt
Voorbeelden van cursussen en certificaten op je cv
Waar je behaalde certificaten en cursussen op je cv zet
Welke cursussen goed op je cv staan
Welke cursussen je beter niet op je cv kunt zetten
Wat je nog meer op je cv kunt zetten
Snel op zoek naar een nieuwe baan met een professioneel cv
Maak nuWat zijn cursussen en certificaten op je cv?
Cursussen en certificaten horen thuis op elke moderne cv. Deze onderdelen zijn een aanvulling op andere cv-onderdelen, zoals je opleiding of werkervaring. Je toont er mee aan dat je jezelf steeds ontwikkelt en het bewijst dat je de vaardigheden in huis hebt die belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert.
Vermeld op jouw cv de relevante cursussen die je hebt gevolgd. Je kunt ook een certificaat toevoegen aan je cv. Het gaat dan om certificaten die je hebt gehaald bij erkende, geaccrediteerde opleiders. Potentiële werkgevers zullen het opleidingsinstituut snel herkennen, zodat ze de cursus of het certificaat op waarde kunnen schatten. Net begonnen met je zoektocht naar een baan? Ontdek onze beste tips voor het maken van een opvallend cv zonder werkervaring.
Welke cursussen zijn er?
Tijdens je loopbaan kun je op verschillende momenten cursussen volgen die relevant zijn voor je verdere carrière. Je kunt op eigen initiatief een cursus volgen, of een cursus naast je werk gaan doen. We noemen hier een paar voorbeelden van cursussen die het vermelden waard zijn.
Pro tip
Tijdens je sollicitatiegesprek kun je vragen krijgen over je cv. Zorg dat alle informatie op je cv klopt en waarheidsgetrouw is.
Een cursus als bijscholing
Als je pas bent afgestudeerd, dan kun je tot de conclusie komen dat je nog bepaalde vaardigheden mist om aan de slag te kunnen in de baan van je dromen. Misschien wil je graag een bepaalde functie, maar heb je nog niet alle vaardigheden onder de knie. Je hebt bijvoorbeeld een hbo SPW-opleiding gevolgd, die je wilt aanvullen met een cursus Kindercoach. Het kan dan een goed idee zijn om na je studie een extra cursus te volgen.
Cursus voor je werk
Als je al een baan hebt, dan is het vaak mogelijk om via je werkgever een cursus te volgen om jezelf verder te ontwikkelen. Met zo’n cursus leer je nieuwe kennis en vaardigheden, die je kunt gebruiken tijdens je werk. Dit kunnen korte of lange cursussen zijn, die zich richten op een bepaald onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan een software developer die een cursus volgt over een programmeertaal en die kennis gebruikt bij zijn dagelijks werk.
Omscholingscursus
Wie een carrièreswitch wil maken, moet zich vaak laten omscholen om kans te maken op een baan in een andere branche. Je kunt switchen vanuit een baan, maar ook als je tijdelijk zonder werk zit. Met een omscholingscursus leer je de juiste kennis en vaardigheden om in een andere bedrijfstak aan de slag te gaan. Zo kun je je bijvoorbeeld laten omscholen voor een functie in de zorg.
Certificaten
Er zijn beroepen waarvoor je een certificering nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor beroepen waarbij risicovolle arbeid wordt uitgeoefend, zoals asbestverwijderaars en chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren. Andere voorbeelden zijn het BHV-certificaat voor bedrijfshulpverleners en het certificaat Sociale Hygiëne wat handig is als je in de horeca wilt werken. Het certificaat bewijst dat je voldoet aan specifieke vereisten en dus geschikt bent voor de baan. Het is verstandig om dit soort certificaten te benoemen op je cv.
Online cursussen
Online cursussen zijn een eenvoudige en goedkope manier om je kennis en vaardigheden te verbeteren. Sommige cursussen worden zelfs gratis aangeboden, maar dat betekent niet dat ze van slechte kwaliteit zijn. Je volgt de cursussen gewoon vanuit huis en wanneer het jou uitkomt. Dit zijn voorbeelden van platforms met gratis online cursussen:
Vermeld op je cv de cursussen en trainingen die je online hebt gevolgd. Zo laat je zien hoe jouw nieuwe vaardigheden en kennis aansluiten bij de baan waarop je solliciteert.
De voordelen van het vermelden van cursussen en certificaten op je cv
Met een certificaat of cursus op je cv geef je inzicht in je persoonlijkheid, werkethiek en vaardigheden. Daarnaast heeft het nog meer voordelen om cursussen op je cv te zetten, namelijk:
Door de extra kennis en vaardigheden word je sneller als expert beschouwd voor een bepaald onderwerp of vakgebied.
Het laat zien dat je interesse hebt in het leren van een nieuw beroep of nieuwe vaardigheden.
Je laat zien dat je onderzoek hebt gedaan naar de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een bepaalde baan.
Het geeft meer inzicht in je persoonlijkheid en motivatie. Dat geeft meer aanknopingspunten en gespreksonderwerpen tijdens je sollicitatiegesprek.
Het is gunstig als je weinig tot geen werkervaring hebt, of als je een carrièreswitch maakt. Het laat zien dat je bereid bent om te leren.
Zet een cursus alleen op je cv als het een relevante cursus is voor de baan waarop je solliciteert. Denk goed na over hoe je de cursus wilt neerzetten en kies het juiste cv-sjabloon. Vergeet ook niet om je cv bij te werken als je een nieuwe cursus hebt gevolgd. Met onze CVMaker doe je dat supersnel.
Hoe vermeld je cursussen op je cv?
De vraag is natuurlijk hoe je het beste op je cv de cursussen kan vermelden. Gebruik het liefste een apart kopje. Zo valt de cursus goed op. Eventueel kun je in een paar zinnen beschrijven wat je precies hebt geleerd en hoe je verwacht dit te kunnen gebruiken in de functie waarop je solliciteert.
Een cursus beschrijf je met:
de naam van de cursus,
de naam van het opleidingsinstituut,
de cursusduur,
het jaar,
of je het diploma of certificaat hebt behaald.
Hieronder staat een voorbeeld van hoe je twee cursussen in omgekeerd chronologische volgorde op je cv zet, zodat de meest recente cursus bovenaan komt te staan:
2024 - Agile & Scrum basistraining (Agile Scrum Group) (Diploma: Ja)
2017 - Microsoft Excel voor gevorderden (LOI) (Diploma/certificaat: Ja)
Door je diploma of certificaat te melden op je cv, laat je zien dat je de cursus met succes hebt afgerond en dat komt natuurlijk goed over op toekomstige werkgevers.

Bekijk ook eens de onderstaande cv van administratief medewerker waarin Rachel haar cursussen in omgekeerd chronologische volgorde heeft neergezet in een aparte alinea:

Download dit cv voorbeeld met cursussen - Administratief medewerker
Je kun ook optioneel het volgende vermelden:
Cursusduur
Locatie (online/specifieke locatie)
Beschrijving of modules
Soorten examens, activiteiten of projecten
Resultaten of belangrijkste leerpunten of prestaties.
Voorbeeld:
Cursus Online Marketing, Google Digital Garage, 2022
Relevante onderwerpen: data-analyse, bedrijfsstrategie, digitale marketing (inhoudsweergave, e-mail, lokaal, sociale media, video, SEM, SEO) en weboptimalisatie
26 modules voltooid (40 uur)
Eindexamencijfer van 38/40.
Vergeet niet om je LinkedIn-profiel bij te werken en je certificaat te promoten in je netwerk en bij potentiële nieuwe werkgevers. Zit je nog niet op LinkedIn? Laat dan een profieltekst op maat maken door de experts van onze CV Service.
Pro tip
Noem geen verouderde cursussen of certificaten die niet meer geldig zijn. Een recruiter die je cv leest, kan niets met de verouderde of overbodige informatie.
Cursus gedaan? Werk je cv bij!
Pas nu aanVoorbeelden van cursussen en certificaten op je cv
Het toevoegen van cursussen en certificaten aan je cv kan best lastig zijn. Daarom hebben onze experts een paar cv-voorbeelden gemaakt om je op weg te helpen. We geven verschillende voorbeelden, waarbij we laten zien op welke manieren je cursussen kunt vermelden op je cv.
Student cv met cursussen

Rajshri is pas afgestudeerd in de communicatiewetenschap en heeft interesse in een functie bij een internationaal georiënteerd bedrijf. Omdat de gevolgde cursus hier relevanter is dan de (beperkte) werkervaring, wordt deze met onze CVMaker gemakkelijk bovenaan het cv geplaatst. Rajshri beschrijft ook haar motivatie voor de cursus. De cursus valt zo extra goed op bij recruiters en potentiële werkgevers.
Bekijk hier het voorbeeld cv voor een student.
Frans cv met certificaten

Charles Dubois heeft een Franstalige cv omdat hij wil solliciteren bij een Franstalig bedrijf. Hij werkt met risicovolle nucleaire technologie en beschikt over het juiste veiligheidscertificaat om dat te mogen doen. Omdat hij al eerder heeft gewerkt met nucleaire technologie, mag de recruiter er vanuit gaan dat hij beschikt over het certificaat. Voor de volledigheid vermeldt Charles het certificaat onderaan zijn cv, onder de alinea met het kopje opleiding. Soms hebben certificaten een beperkte geldigheidsduur. Hij vermeldt daarom het jaar waarin hij het certificaat behaalde.
Bekijk hier het voorbeeld van een Franse cv.
Waar vermeld je behaalde certificaten en cursussen?
Als je een paar cursussen op je cv wilt zetten, dan is het natuurlijk de vraag wat de beste plek is. De ruimte op je cv is tenslotte beperkt, maar je wilt wel dat recruiters kunnen zien welke kennis je hebt. Vuistregel is om de meest relevante informatie zo hoog mogelijk te plaatsen op het cv. Een werkgever moet snel kunnen zien dat jij een geschikte kandidaat bent. Is jouw werkervaring of opleiding dus minder relevant, dan de certificaten die je hebt behaald of de cursussen die je hebt gevolgd? Plaats het dan gerust omhoog! In dat geval wil je juist het gebrek aan relevante werkervaring compenseren met de relevantere kennis opgedaan tijdens een cursus.
Welke cursussen staan goed op je cv?
De meeste cursussen staan goed op je cv, maar het gaat er vooral om of de cursus relevant is voor de baan waarop je solliciteert. Het is dus altijd belangrijk om je cv aan te passen aan de vacature. Let er ook op dat je geen verouderde cursussen noemt. Als je daar allemaal rekening mee hebt gehouden, dan zijn dit de cursussen die goed op je cv staan:
Verdiepingscursussen die relevant zijn voor je vakgebied. Blink jij als programmeur bijvoorbeeld uit in een bepaalde programmeertaal dankzij een cursus? Dat is heel waardevol!
Cursussen die relevant zijn voor de uitvoering van je nieuwe functie. Werk je als kok of in de bediening en heb je een BHV-cursus gevolgd? Dat is voor elke werkgever in de horeca relevant.
Taalcursussen. Een extra taal spreken is vaak handig! Zeker als het een taal is die gesproken wordt in onze buurlanden waar veel handel mee wordt gedreven. Spreek je dankzij een cursus bijvoorbeeld goed Duits, Engels, Frans of Spaans? Zet het dan zeker op je cv!
Voorbeelden van IT-cursussen die goed op je cv staan:
Welke cursussen kun je beter niet op je cv vermelden?
Meestal is het een goed idee om cursussen op het cv te vermelden. Toch is het niet altijd handig om een cursus op je cv te zetten. De belangrijkste redenen om een cursus achterwege te laten zijn:
De cursus is niet relevant: als een cursus geen raakvlak heeft met de beoogde functie, dan kun je die beter weglaten. Het wekt namelijk de indruk dat je je niet goed hebt verdiept in de vacature.
De cursus is gedateerd: heb je een typecursus gevolgd? Kan je goed overweg met MS-DOS? Dat is vandaag de dag niet meer zo relevant. Het vermelden van cursussen die niet meer relevant zijn kan tegen je werken. Het lijkt dan alsof je niet met de tijd meegaat.
De cursus is persoonlijk of hobbymatig: sommige cursussen volg je hobbymatig, vanuit je persoonlijke interesse, of misschien voor nevenactiviteiten of vrijwilligerswerk. Dit roept bij een werkgever alleen maar vragen op. Denk vooraf goed na of een cursus wel relevant is voor een recruiter.
Je hebt de cursus niet afgerond: als je een cursus niet hebt afgerond, dan kan dat de indruk wekken dat je het niet serieus neemt. Het tast je geloofwaardigheid aan, dus zet deze cursussen liever niet op je cv.
De cursus ging over basisvaardigheden: werkgevers verwachten dat je basisvaardigheden, zoals Microsoft Office, gewoon beheerst. Noem de cursus alleen als duidelijk in de functie-eisen staat dat je die vaardigheid moet hebben.
Voorbeelden van cursussen die geen toegevoegde waarde hebben op je cv
Filosofie: Interessant als je solliciteert naar een baan in het onderwijs, of een academische functie. Voor andere branches laat deze cursus misschien niet de vaardigheden zien die nodig zijn voor de baan.
EHBO-cursus: Een waardevolle cursus voor een baan in de zorg of bij beveiligingsfuncties. Voor andere branches is het minder relevant.
Adobe Photoshop CS3: Deze software is verouderd - volg in plaats daarvan een cursus Photoshop versie 26.4.1 of hoger.
Populair computergebruik: De meeste werkgevers verwachten meer geavanceerde IT-vaardigheden, dus dit is waarschijnlijk te simpel.
Nog meer elementen op je cv
Er zijn nog meer elementen die je op je cv kunt vermelden. Vaardigheden zijn ook belangrijk om te noemen, deze kun je ook bij de cursussen vermelden. Sommige cursussen zijn namelijk als verdieping bedoeld en op deze manier kun je je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal kent en wat je hebt geleerd. Als je veel cursussen hebt gevolgd, laat je ook snel zien dat je bereid bent om bij te leren en je in te zetten voor je werk en hard wilt werken. Er zijn natuurlijk uiteraard nog veel meer ervaringen en inhoud die je naast je persoonlijke gegevens op je CV kunt vermelden zoals bijvoorbeeld opleidingen, werkervaring, talen, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk, persoonlijk profiel, referenties en nog veel meer.
Met onze online CVmaker kun je al deze elementen makkelijk op in iedere gewenste volgorde op je cv zetten met handige tips, in een van de professionele cv templates die je kunt gebruiken. Maak meteen een mooi cv en scoor die nieuwe baan!
Belangrijkste punten
Bijscholen is een must! Zeker als je de kans op je droombaan wilt vergroten of als je nieuwe kennis en vaardigheden wilt leren. Bekijk hieronder hoe je certificaten en cursussen laat opvallen en wat je vooral niet moet doen.
Wel doen
Schrijf kort, bondig en overtuigend
Zet cursussen in omgekeerde chronologische volgorde, de meest recente eerst
Geef belangrijke informatie, zoals cursusnaam, cursusduur en opleidingsinstituut
Vermeld cursussen van erkende opleiders|Gebruik sleutelwoorden uit de functiebeschrijving voor ATS-criteria
Pas je cv aan op de functie en voeg dan cursussen toe
Niet doen
Uitgebreide beschrijvingen geven
Verouderde cursussen en certificaten noemen
Algemene of irrelevantie cursussen vermelden
Niet-erkende cursussen neerzetten
Cursussen vermelden in willekeurige volgorde
Overdrijven met certificaten of erover liegen
Lange lijsten maken met cursussen die niet relevant zijn
Zet cursussen op je cv
Start nuFAQ
Hoe zet je cursussen op een cv?
Zet cursussen in een aparte alinea onder het kopje ‘Cursussen’, bij “Opleidingen” of bij “Werkervaring”. Gebruik een omgekeerde chronologische volgorde, waarbij je de meest recente cursussen eerst vermeldt. Vermeld de cursusnaam, de naam van de instelling en de jaartallen.
Kun je cursussen toevoegen die je momenteel volgt?
Ja, je kunt de cursussen toevoegen die je momenteel volgt. Dit kan onder het gedeelte 'Cursussen' of bij 'Opleiding'. Zet er 'Aan het volgen’ bij of zet de verwachte einddatum neer. Vergeet niet om de officiële cursusnaam en de opleider erbij te zetten.
Waar moet ik certificaten op mijn cv vermelden?
Certificaten die belangrijk zijn voor de functie zet je bovenaan je cv. Minder belangrijke, relevante certificaten zet je onderaan het cv. Je kunt het certificaat ook onder "Vaardigheden" zetten. Zet er dan bij welke vaardigheden je hebt geleerd tijdens de cursus.
Welke cursussen kan ik op mijn cv zetten?
Zet cursussen op je cv die relevant zijn voor de functie en die je hebt gevolgd bij erkende of geaccrediteerde opleiders. Vooral voor starters op de arbeidsmarkt en bij een carrièreswitch is het interessant om je cursussen te vermelden.
Wat is het verschil tussen een cursus en een training op je cv?
Een cursus volg je vaak als aanvulling op je opleiding of om je kennis en vaardigheden te verbeteren. De doorlooptijd van een cursus is vaak iets korter dan een opleiding en wordt vaak afgesloten met een examen en een diploma of certificaat. Een training duurt vaak korter dan een cursus, duurt meestal één of meerdere dagen en wordt niet altijd afgesloten met een certificaat.
Laatst bewerkt op March 17 2025
Geschreven door
CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV
Lees verder

- CV
- · Mar 20 2025
- · 8 min lezen
Opleidingen op je cv vermelden
door CVMaker

- CV
- · Mar 03 2025
- · 14 min lezen
Werkervaring op je cv vermelden, zo doe je dat! 10 tips voor een professioneel cv
door CVMaker

- CV
- · Feb 10 2025
- · 2 min lezen
Stages op je cv vermelden?
door CVMaker
Scoor je droombaan met CVMaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv